Cyklister taber millionbeløb på uautoriserede cykellåse

Cyklister kan kun få erstatning, hvis de kan dokumentere, at cyklen var forsynet med en godkendt cykellås. En række forsikringsselskaber udbetaler kun forsikringssum, hvis dokumentationen er i orden.

Af Signe Als Nielsen

Dårlige cykellåse betyder, at danske cyklister samlet taber over en million kroner om året, når cyklen bliver stjålet, og de ønsker erstatning fra forsikringsselskaberne.

Sidste år blev der ifølge Danmarks Statistik stjålet 68.700 cykler i Danmark, og overfører man erfaringer med gennemsnitserstatninger og den relativt lavt satte erstatningsafvisning fra forsikringsselskaber som Topdanmark og Codan, svarer det til, at danske cyklister mistede 1,2 millioner kroner i erstatning. Mikkel Rud Pedersen, produktudvikler hos Topdanmark, oplyser, at Topdanmark i 2012 havde knap 8.000 sager om stjålne cykler. I en del tilfælde af disse skader, var cyklen ikke udstyret med en godkendt lås. Det betyder ingen erstatning til kunden. Gennemsnitsudbetalingen efter eventuel selvrisiko var cirka 4.400 kroner per skade, men kun til de cyklister, der havde forsynet cyklen med en godkendt lås.

Hos Topdanmark sætter cyklister 141.000 kroner til om året på grund af manglende låsegodkendelse. Det svarer til 0,4 procent af udbetalingerne, oplyser forsikringsselskabet.

”Vi har det udgangspunkt, at vi stoler på vores kunder, så der kan meget vel være et stort skyggetal,” siger Mikkel Rud Petersen, der henviser til, at tvivlen kan komme cyklisten til gode, hvis lås og cykel eksempelvis er købt på forskellige tidspunkter.

Hos Codan findes der også en gruppe forbrugere, der taber penge, hvis cykellåsen ikke er godkendt.

”Som udgangspunkt, så afviser vi skaden, hvis der ikke er godkendt lås på cyklen. Hvis man har mistet låsebeviset, men har kvitteringen, vil vi umiddelbart dække. Men det er en vurdering fra sag til sag”, siger Bo Kristensen, Portfolio Manager for hus og indbo hos Codan.

Han vurderer, at langt størstedelen af cyklisterne cykler rundt med en godkendt lås, og at det formentlig er en procent eller derunder, der får afvist erstatning, fordi låsen ikke lever op til kravene.

Men selvom det altså er en mindre del af cyklisterne, der får afvist ønsket om erstatning, bliver det samlet set til et stort beløb, idet stort set alle forsikringsselskaber stiller krav om godkendte låse.

Forsikringsselskaberne kræver godkendte låse
I praksis er en godkendt lås ensbetydende med en lås, som har Varefakta.

Det bekræfter et rundspørge hos Topdanmark, Codan og Lærerstandens Brandforsikring, der stiller krav om godkendt lås dokumenteret ved hjælp af et låsebevis. For uden bevismaterialet i orden, kan kunden ikke få erstatning, siger selskaberne samstemmende.

”Topdanmark kræver, som næsten alle forsikringsselskaber, en godkendt lås på cyklen for at udbetale erstatning, hvis cyklen stjæles. Eneste undtagelse er, hvis den stjæles fra en aflåst bygning, og tyveriet sker i forbindelse med indbrud i bygningen”, siger Mikkel Rud Pedersen.

Codan stemmer i
Men også hos Codan sker det, at skadesanmeldelser afvises, og Codan stiller krav om, at cykellåse skal være godkendt.

”Cykellåse skal være godkendt af Varefakta. Og vi kræver godkendte cykellåse, når vi skal udbetale penge”, siger Bo Kristensen.

Lærerstandens Brandforsikring med på vognen
Det samme gælder hos Lærerstandens Brandforsikring.

”Låsen skal være godkendt af Varefakta eller LB Forsikring. Og dokumentationskrav er, at der skal foreligge låsebevis påført cyklens stelnummer”, siger Niels Weng, Kommunikations- og Marketingsdirektør hos Lærerstandens Brandforsikring.

”Stjæles cyklen fra forsvarligt aflåst bygning, kræver vi dog ikke, at cyklen er låst”, fortæller Niels Weng.

De fleste større forsikringsselskaber har krav om godkendte låse skrevet ind i forsikringsbetingelserne. Varefakta er i praksis ene herhjemme om at foretage uvildig kontrol af låsene.

 

28.06.2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Name *