Uautoriserede cykellåse sælger stort

Langt de fleste forbrugere er klar over, at der skal en godkendt lås til for at få erstatning, hvis cyklen bliver stjålet. Alligevel efterspørger en betydelig andel cykellåse, der ikke er blåstemplet.

Af Signe Als Nielsen

Mellem 10 og 20 procent af forbrugerne køber i dag cykellåse, der ikke er godkendte. Det bekræfter et rundspørge hos cykelforhandlerne Jupiter Cykler, Cykelbanditten og Al-Zahraa Cykelværksted på Nørrebro, samt Dansk Supermarked, der sælger mange cykler fra sine Føtex- og Bilka-butikker.

Langt de fleste låse, som cykelhandlerne sælger, opfylder Varefaktas krav til sikre låse, lyder det fra de adspurgte cykelbutikker og Dansk Supermarked, men mellem hver femte og hver tiende lås, der går over disken, er ikke godkendt. Hvis cyklen bliver stjålet og kun er forsynet med en ikke-godkendt lås, vil forsikringsselskaberne ikke udbetale erstatning.

Kunder vælger ikke-godkendte låse til
Bjarke Jørgensen, cykelmekaniker hos Jupiter Cykler på Nørrebrogade fortæller, at kun cirka 10 procent af kunderne køber en ikke-godkendt lås, når de køber ny cykel.

På den anden side påpeger han:

”Varefakta står for de krav, der stilles til cykellåse. Det er et krav fra forsikringsselskaberne, og vi anbefaler altid sikkerhedsgodkendte låse. Vi ved, de er godkendt og tjekket af Varefakta. Og stort set alle kunder kræver og spørger ind til godkendte cykellåse”, siger Bjarke Jørgensen.

Butikker sælger umærkede låse
Hos Cykelbanditten i Århus, er det også cirka 10 procent af kunderne, der køber låse, som ikke er godkendte.

”Cirka 90 procent er bevidste om at købe en godkendt lås”, siger Jacob Guldager, indehaver af Cykelbanditten i Århus.

Også her tilbyder butikken to ting på samme tid.

”Vi sælger begge typer – både godkendte og ikke-godkendte låse. Men vi gør kunderne opmærksomme på det og går selv op i, at de køber en godkendt lås, pointerer Jacob Guldager.
Den lille, lokale cykelhandler Al-Zahraa Cykelværksted på Nørrebrogade i København er tydelig, men tilbyder også både-og.

”Når vi får en kunde herind, så forklarer vi ham tydeligt, hvilke låse der er godkendte, og hvilke der ikke er – at de ikke får nogen erstatning fra forsikringen med ikke-godkendte låse. Så de ved det godt”, udtaler Adnan Aljayyal, medarbejder i Al-Zahraa Cykelværksted.

Så selvom kunderne informeres grundigt i alle tre butikker, er det bestemt ikke alle, der vælger den godkendte slags.

Hos Al-Zahraa Cykelværksted lyder karakteristikken af de kunder, der vælger den en uautoriseret lås, at det er kunder, der bare ikke tænker så meget over, hvilken slags lås, de lægger i kurven – og det bliver så til en uautoriseret.

Dansk Supermarked har en anden forklaring: ”Vi sælger også ikke-godkendte cykellåse, for eksempel kabellåse. Det kan typisk være til børnecykler, eller folk, der har brug for en ekstra lås. Det gælder både for vores Bilka- og Føtex-butikker, som begge sælger cykler med cykellåse”, siger René Drewsen, Produktchef hos Dansk Supermarked.

Supermarkeder sælger 15-20 procent
”Langt størstedelen af de cykellåse vi sælger, er godkendt af Varefakta. Det kræver forsikringsselskaberne, for at man kan få erstatning for en stjålet cykel. Når vi sælger 10 cykler, så køber cirka 80-85 procent af forbrugerne de godkendte låse”, tilføjer René Drewsen.

Altså kan de resterende 15-20 procent af forbrugerne falde i ”forsikringsfælden”, og dermed risikere at miste erstatningen hos deres forsikringsselskab, hvis cyklen forsvinder.

 

28.06.2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Name *