Hvad er egentlig forskellen på Varefakta og de europæiske standarder?

Spørgsmålet ovenfor støder Varefaktas ansatte jævnligt på. Det enkle svar er, at Varefakta som hovedregel stiller større krav til sikkerheden, men der er også andre forskelle, for eksempel at producenter reklamerer med standarder, der ikke eksisterer.

Af Ib Keld Jensen

I Danmark lægger vi børn til at sove i barnevognen udenfor, allerede fra børnene er spæde. Det er en tradition, der er stort set ukendt uden for landets grænser.

Vi bruger med andre ord barnevognen anderledes end forældre ude i Europa, og det afspejler sig i de særlige krav, som barnevognen skal opfylde for at få Varefakta.

Konkret tester Varefakta for eksempel luftcirkulationen i barnevognen ved brug af regnslag, netop fordi børnene lægges til at sove i barnevognen. Dertil kommer test for regnbygetæthed samt for en række ergonomiske forhold, der er med til at afgøre, om barnevognen eller klapvognen er velegnet til at sove i i kortere eller længere perioder.

Forskellene afspejler sig også i krav til længde på barnevogne og i den mere kosmetiske afdeling til test af, om tekstiler falmer, og om stellet ruster. Intet af dette tager den europæiske standard for barnevogne højde for.

Standard for barnesele er utilstrækkelig
I den forbindelse er det værd at nævne barneselen, som Varefakta stiller helt særlige krav til. Danmark er det eneste land, hvor barneselen fortrinsvis anvendes til at spænde barnet fast i barnevognen. I andre lande anvendes selen som gåsele, og derfor er den internationale standard slet ikke tilstrækkelig til at opfylde de sikkerhedskrav, der må stilles i en dansk sammenhæng. Selvom de europæiske standarder normalt er sikkerhedsstandarder, er der altså særlige danske forhold, der gør, at produktet ikke er sikkert

Varefaktas forskrifter tager afsæt i de internationale standarder og lever som minimum op til standarderne. Varefakta stiller ofte større krav til sikkerhed og tager desuden afsæt i, hvordan danske forbrugere anvender produkterne.

”Vi ser på de europæiske standarder og undersøger, om de svarer til anvendelsesmønster efter danske forhold. Hvis standarden er godt dækkende for danske forhold, har vi normalt ikke særlige krav.
Man kan sige, at hvis det er godt nok, laver vi ikke om. Omvendt går vi ind og lapper hullerne, hvis ikke det er godt nok,” fortæller akademiingeniør Jens Kristian Weidlich, der er souschef i Varefakta.

Særligt for Varefakta er også, at Varefakta hvert år foretager stikprøvekontrol af, at produkterne fortsat lever op til kravene. Og det kan have en afgørende betydning.

”Vi er stødt på, danske producenter, der henviser til testrapporter, der er flere år gamle, hvor både leverandør og underleverandører kan være udskiftet siden testen, så produktet ikke holder den standard, det er blevet testet for. Det kan have alvorlige konsekvenser, at bare en enkelt skrue er blevet udskiftet,” vurderer konsulent Mette Bagger Nissen, Varefakta.
Hun har også oplevet producenter, der henviser til en standard, som ingen praktisk betydning har.
”Vi har set eksempler barnevogne, hvor der reklameres med, at de er testet efter en WG-standard. Men det er det rene volapyk, som ingen praktisk betydning har for forbrugerne, selvom det lyder smart,” fortæller hun.
WG står for working group, som ikke er en sikkerhedsstandard, men en arbejdsgruppe under europæisk standardiseringsarbejde.
“Vi har f.eks. også set eksempler på barnevogne, hvor der reklameres med, at vognene er testet i henhold til standarden, men ser man godt efter, vil man se, at vognene er testet i henhold til en tidligere, nu ophævet, udgave af standarden. Det betyder jo, at vognene ikke nødvendigvis opfylder de nyeste krav, og at de tests i hvert fald er nogle år gamle.”

Småbørnsforældre skal med andre ord ikke lade sig forblænde af, at der reklameres med, at produkterne er testet i henhold til en standard. I Danmark er det mere sikkert at gå efter de Varefakta-mærkede produkter. Her er krav og tests fastsat efter danske forhold, og der bliver udført løbende stikprøvekontrol.

EU-kommissionen er tæt på
Kort fortalt ejes standarderne af de nationale standardiseringsorganisationer. I Danmark er det Dansk Standard. Standarderne bliver til i et samarbejde med de europæiske og internationale standardiseringsorganistationer, som arbejder i tæt overensstemmelse med EU’s regler og eventuelle direktiver på områderne.

Det er ikke kun på området for børneprodukter, at Varefakta har særlige krav. Det gælder også på en række nonfood-produkter, som for eksempel fyrfadslys, grillkul og engangsservice.

2014.04.02

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Name *