Forbrugere skeptiske overfor udenlandske fødevarer

 

Det står sløjt til med danskernes tillid til udenlandske fødevarer, især hvis de kommer langvejs fra. Men også madvarer fra et nabo- og EU-land som Polen, rynker forbrugerne på næsen over. Syv ud af ti danskere vil have uvildig dansk fødevarekontrol ved grænsen, og det er ikke overraskende, mener professor i forbrugeradfærd.

Af Ib Keld Jensen

Vi havde det måske godt på fornemmelsen, men nu er det dokumenteret med ubestridelig overbevisning.

Danske forbrugere ser med stor skepsis på udenlandske fødevarer, og især fødevarer fra Kina har et troværdighedsproblem. 84 procent af danske forbrugere har ringe eller ingen tillid til kinesiske fødevarer, viser en undersøgelse som Wilke har foretaget for Varefakta.

Tilsvarende sløjt ser det ud med tilliden til fødevarer fra et naboland mod syd. Polske fødevarer kan kun mønstre høj tillid hos 2 pct. af forbrugerne, mens 75 pct. omvendt har ringe eller ingen tillid til fødevarer produceret af vores polske EU-fæller.

Danske forbrugere tillægger det stor eller afgørende betydning, at oplysningerne på udenlandske fødevarers emballage er kontrolleret i Danmark, inden de havner i butikkerne. I alt er det syv ud at ti forbrugere, der lægger vægt på uafhængig kontrol af udenlandske fødevarer.

Professor ikke overrasket
At fødevarer fra Polen og Kina nyder beskeden tillid hos forbrugerne kommer ikke bag på professor i forbrugeradfærd ved Copenhagen Business School, Torben Hansen.

”Det er ikke særligt overraskende. Vi bor i et land, hvor vi stort set ikke ’låser dørene’. Vi har meget stor tillid til hinanden, men den tillid overfører vi ikke uden videre til udenlandske producenter fra anderledes kulturer eller samfund,” siger Torben Hansen.

Selvom Polen i dag er EU-medlem, og EU’s præsident er polak, så ser forbrugerne fortsat Polen som en del af det gamle Østeuropa og ikke som en del af et stort fællesskab, vurderer han.

”På samme måde anser vi Kina som et land, der har et fremmedartet system, og den tryghed vi har ved det, vi kender, har vi ikke til systemer, vi adskiller os fra.”

Oplagt med dansk kontrol
Torben Hansen, der foruden at være professor ved CBS også er medlem af Måltidstænketanken, mener at detailhandelen kan overføre noget af den tillid, forbrugerne har til danske produkter til eksempelvis de polske og kinesiske fødevarer.

”Det er oplagt at ved f.eks. at indføre dansk kontrollerede varedeklarationer, så overvælter man noget af den grundlæggende danske tillid til de udenlandske fødevarer,” mener Torben Hansen, der tilføjer, at danske forbrugere også kan gøre noget selv ved at forbedre egne fødevarekompetencer.

”Den høje tillid til danske fødevarer er måske blevet lidt af en sovepude, så forbrugeren ikke selv tager ansvar. Råvarekendskabet og evnen til at læse en deklaration er ikke helt så god, som den kunne være,” mener han.

Stigende udenlandsk efterspørgsel
Undersøgelsen viser også, at der er meget stor forskel på forbrugertilliden, når det gælder landene omkring os. Forbrugerne har stor tillid til tyske fødevarer (36 pct.) og endnu større tillid til svenske fødevarer (50 pct).

Forbrugertilliden er dog allerstørst, når det gælder danske varer. Alle fødevareskandaler til trods, så har 65 pct. af forbrugerne høj tillid til danske varer.

”Grunden til, at vi reagerer så stærkt på fødevareskandaler herhjemme, skyldes ikke mindst, at der bliver rokket ved den høje tillid,” siger Torben Hansen.

Hvor stor er din tillid til fødevarer produceret i følgende lande, hvis oplysningerne på emballagen ikke er kontrolleret af en uafhængig dansk instans?

2015.04.17

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Name *