Alle færdigpakkede fødevarer skal have næringsdeklaration

Kun få undtagelser fra ny regel, der træder endegyldigt i kraft til december næste år.

af Ib Kjeld Jensen

Senest den 13. december 2016 skal alle færdigpakkede fødevarer være påført næringsdeklaration. Det er konsekvensen af EU-forordning 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne.

Den tvungne næringsdeklaration omfatter energiindhold, mængden af fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrater, sukkerarter, protein og salt i nævnte rækkefølge. Værdierne angives i pr. 100 gram eller 100 milliliter.

Reglerne indebærer, at fødevarer, der er på markedet eller ligger på lager, hvor varen er mærket før denne dato må markedsføres, indtil lagrene er tømt. Man kan altså godt markedsføre fødevarer, der ikke overholder kravene til ny næringsdeklaration efter 13. december 2016, hvis denne betingelse er overholdt.

Varefakta har i et brev i august opfordret alle kunder til allerede nu at henvende sig.

”Vi ved, at vi næste år kan få endog meget travlt med at ommærke en stor mængde varer, så hvis man har varer der skal mærkes om, opfordrer vi til at vise rettidig omhu,” siger direktør Helga Møller, Varefakta.

Der er få undtagelser fra reglen. Det gælder for eksempel krydderier, krydderurter, gær og tyggegummi. Desuden er ikke-færdigpakkede fødevarer og alkoholiske drikke undtaget kravet om næringsdeklaration.