Dårligt nyt til danske motionister

Fremover skal der cykles lidt længere på kondicyklen for at forbrænde en skive rugbrød.
Et nyt direktiv fra EU betyder, at kostfibrene skal regnes med, når der tælles kalorier. Det er de ikke blevet hidtil, men det burde de.

Danske motionister kan sammen med deres europæiske lidelsesfæller godt regne med at skulle træde ekstra i pedalerne for at forbrænde den samme mængde rugbrød som før.

Fra den 31. oktober træder et nyt EU-direktiv i kraft som betyder, at kostfibre skal tælles med i energiberegningen. Hidtil har det været sådan, at protein, kulhydrat og fedt tilsammen udgjorde 100 procent af en fødevares energi. Men det er faktisk en tilsnigelse. For fødevarer med højt indhold af kostfiber, som for eksempel rugbrød, kan det betyde at energindholdet reelt bør være 8 procent højere. For fødevarer med lille kostfiberindhold er forskellen minimal.

“Som det er nu, beregnes der ikke energi af kostfiber. Kostfiber er defineret som ikke fordøjelige kulhydrater, og derfor er det logisk, at de ikke medregnes som energigivende. Imidlertid nedbrydes en del af kostfibrene bakterielt i tarmen og optages derefter i organismen, så noget energi tilfører de alligevel. Med de nye regler skal denne energi tages med i beregning af en fødevares energi. Der beregnes med 8 kJ / 2 kcal pr. gram kostfiber,” forklarer fødevarekonsulent Vibeke Kaas, Dansk Varefakta Nævn.

Ændringen får også betydning for energifordelingen, idet en del af energien efter den nye beregning kommer fra kostfiber.

Og det giver en særlig situation for de fødevarer, som kun er udstyret med en kort næringsdeklaration. I en kort næringsdeklaration angives kun energi, protein, kulhydrat og fedt. Kostfiber må ikke angives. Det betyder, at man i næringsdeklarationens energifordeling kun vil se de bidrag til energien, der kommer fra protein, kulhydrat og fedt. Summen af disse tal vil blive under 100% i varer, der indeholder kostfiber.
“Da næringsdeklarationen ikke viser, at varen indeholder kostfiber, vil det kunne give anledning til undren. Man kan let tro, at der er fejl i beregningen, uden at det er tilfældet,” fortæller Vibeke Kaas.

De vigtigste energigivende næringsstoffer og deres bidrag til den samlede energi er efter ændringen:
Protein 17 kJ / 4 kcal pr. g
Kulhydrat 17 kJ / 4 kcal pr. g
Fedt 37 kJ / 9 kcal pr. g
Kostfiber 8 kJ / 2 kcal pr. g
For varer med et moderat kostfiberindhold er forskellen lille. For en vare som rugbrød med et kostfiberindhold på 9 g pr. 100 g er energien 72 kJ / 18 kcal højere pr. 100 g efter den nye beregning. Det svarer til en stigning på ca. 8%.

De første varer, der er deklareret efter de nye regler, er på vej ud i butikkerne.

Yderligere oplysninger – kontakt direktør Helga Møller eller fødevarekonsulent Vibeke Kaas på 4630 4500.
2009.10.27