Den perfekte jul kan gå op i røg

I julen køber vi stort og dyrt ind. Marcipan, rullepølse og ekstra stærke øl – masser af produkter vi ikke bruger ret meget resten af året. Tradition frem for alt, mener Benno Blæsild, der har skrevet en bog om julen. Dårlige produkter risikerer dog at ødelægge det hele, lyder det fra Varefakta og folkene bag varedeklarationerne.

Decembers indkøbsvogne bliver fyldt godt op af danske forbrugere, der ifølge Danmarks Statistik gennemsnitlig bruger 1.400 kroner ekstra på julemånedens indkøb af dagligvarer; men ikke alle indkøb er lige gode. Hos Varefakta tjekker man, om de Varefakta-mærkede deklarationer lever op til det faktiske indhold. Og alt fra fødevarer over bagepapir til stearinlys bliver testet.

Lysene er nok julens klareste kendemærke. Men hvad hjælper det, hvis der går ild i både adventskrans og stue, spørger konsulent Ellen ter Haar Hansen fra Varefakta, der tester julelysene.

Julelys kan ende med brand
”Desværre er der mange måder, det kan gå galt med lysene – især op til jul. Vi tester dem for bl.a. brandsikkerheden. Risikoen er, at de ikke brænder jævnt, så vægen kan vælte ud og sætte ild i hele lyset. Og vi har set eksempler på, at det er endt katastrofalt,” siger Ellen ter Haar Hansen og fortsætter:

”Det er vigtigt, at lysene ikke kun hævder at være selvslukkende, men faktisk også er det. Vi tester for, om lysene selv slukker i den angivne højde, som typisk er 1-2 cm fra bunden. Det handler om, at forbrugerne skal kunne stole på dét, der står i varedeklarationen. Og det er langt fra altid tilfældet.”

Kvalitet eller klæg masse?
Også når marcipanen kommer på bordet, skal man som forbruger være opmærksom: ”I teorien må næsten alt kaldes marcipan,” lyder det fra Pernille Larsen, der er fødevarekonsulent hos Varefakta. ”Fra en klæg sukret masse til kvalitetsprodukter med højt indhold af mandler. Hvis man vil sikre sig, at deklarationen taler sandt, skal man kigge efter de Varefakta-mærkede produkter, og mandelindholdet må gerne være over 60 %.”

Noget tilsvarende gælder de mange fede pålægsprodukter, som vi konsumerer i juledagene.  Leverpostej bør have fx indeholde mindst 30 % lever og højst en tilsvarende mængde fedt, fortæller Pernille Larsen, der anbefaler at holde øje med ingredienslisten, hvor mængden af fx lever i leverpostej skal være angivet i procent eller i gram pr. 100 gram.

Andre regler i julen
Benno Blæsild, der har skrevet en bog om julens traditioner forklarer, at der gælder helt andre regler i julen en resten af året:

”Hverken økonomiske eller ernæringsmæssige rationaler gælder i julen. Julen er den ældste tradition, og den bliver fejret som i gamle dage. Det handler om at få sul på kroppen. Vi køber stort ind af flæsk, nødder, fedt og klejner. Tradition frem for alt andet. Og derfor er det en rigtig god idé at sikre sig, at varerne er af en ordentlig kvalitet”, forklarer Benno Blæsild.

Varefakta – sikkerhed for de rigtige valg
Varefakta udarbejder og kontrollerer varedeklarationer, så forbrugerne kan være sikre på, hvad de køber; stikprøvekontrollerede produkter bærer det trekantede logo og ordet ’Kontrolleret’.

Korrekte deklarationer udarbejdet af en uvildig enhed er også vigtige for detailhandlen; målet er at skabe en tillidsfuld dialog mellem butikkerne og forbrugerne.

På fødevareområdet udarbejder Varefakta over 3.000 kontrollerede deklarationer for bl.a. flere af de store supermarkedskæder.

På nonfoodområdet deklarerer Varefakta produkter inden for bl.a. vaske- og rengøringsmidler, cykellåse og børneudstyr.

Varefakta – Byleddet 7 – 4000 Roskilde – Telefon 46 30 45 00 – E-mail: varefakta@varefakta.dk
2011.12.06