Finner advarer mod højt saltindhold

I flere år har de finske fødevaremyndigheder krævet advarsler mod højt saltindhold på udvalgte fødevarer.

Mens der først med den netop vedtagne beslutning om fælles mærkningsregler for færdigpakkede fødevarer i EU er kommet lovkrav om mærkning af saltindhold, så har man i Finland gennem flere år haft fokus på saltindhold.

I tre et halvt år – siden januar 2008 – har udvalgte fødevarer skullet mærkes med saltindhold og hvis dette overskred nærmere fastsatte grænser – se nedenfor – skal det  ”advarselsmærkes”.
For eksempel skal knækbrød, kødpålæg og færdigretter mærkes med “kraftigt saltet” eller “tilsat meget salt”, hvis saltindholdet overstiger en vis procentdel, som er individuel for de enkelte udvalgte produkttyper.
Så støder man på angivelser som “voimakassuolainen” eller “lisätty paljon suolaa”, er man advaret om saltindholdet!

Som noget nyt er Dansk Varefakta Nævn begyndt at deklarere finske fødevarer.

“Selvom de nye mærkningsregler fra EU indebærer, at alle EU-lande fremover skal deklarere saltindhold, så er finnerne fortsat foran, når det det gælder advarselsmærkningen,” siger fødevarekonsulent Kirsten Träger, Dansk Varefakta Nævn.

Nedenfor ses nogle af de produktgrupper, som skal forsynes med mærkning af saltindhold og advarsler, hvis saltindholdet overstiger max-grænsen i kolonnen til højre.

Oste 1,3%
Kødprodukter, incl. pølser 1,7%
Kødprodukter der anvendes som pålæg 1,9%
Fiskeprodukter 1,9%
Madbrød 1,2%
Knækbrød 1,6%
Bouillon, supper og sovse 0,9%
Halvfabrikata eller færdigretter 1,1%

2011.07.26