Tilmeld dig nyhedsbrev fra Varefakta:
(Klik her, hvis knap ikke virker)
Oversigt

Varefakta

Køb og brug

Nyhedsarkiv

Presse

Information og undervisning

Om Varefakta

Varefakta og din virksomhed

Kontakt

Sitemap

Varefakta in English

Specifikationsskemaer

Varefakta > Information og undervisning > Hvad betyder ordene? > BrødUdskriv side

Brød – hvad betyder ordene?
Forklaring på ord og begreber i Varefaktas deklarationer

Cerealier defineres om hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse, durra og andre Sorghum-arter

Frisk brød skal som udgangspunkt sælges inden for 1 døgn, for at kunne kaldes ’frisk’.

Fuldkorn betyder, at hele kernen af kornet/cerealiet (kerner, endosperm og klid) anvendes; kernen kan være formalet, knækket el. lign., men bestanddelene skal indgå i samme forhold som i den intakte kerne.

Fuldkornslogo viser, at brødet lever op til kriterier sat af fuldkornspartnerskabet.

Grovbrød er brød med min. 6 g kostfibre pr. 100 g

Malt er spiret korn, som derefter er tørret. Det bruges ved brødbagning som f.eks. bygmaltmel.

Maltekstrakt fremstilles oftest fra byg. Det er en slags vandigt udtræk, der inddampes til en sirup. Det kan indeholde spor af allergenet gluten fra byggen.

”Pakket i beskyttende atmosfære” betyder, at brødet er pakket i en særlig luftart, der giver længere holdbarhed.

Salt tilsat jod – salt i brød, solgt i DK, skal være tilsat jod.

Surbrød skal indeholde surdej.

Surdej er gær – og bakteriekultur, der bruges som hævemiddel og smagsgiver i brød. Surdej kan være baseret på flere kornsorter, herunder hvede og rug.

Spelt er en variant af hvede.