Tilmeld dig nyhedsbrev fra Varefakta:
(Klik her, hvis knap ikke virker)
Oversigt

Varefakta

Køb og brug

Nyhedsarkiv

Presse

Information og undervisning

Om Varefakta

Varefakta og din virksomhed

Kontakt

Sitemap

Varefakta in English

Specifikationsskemaer

Varefakta > Information og undervisning > Hvad betyder ordene? > GrøntsagerUdskriv side

Grøntsager – hvad betyder ordene?Billede af ærter
Forklaring på ord og begreber i Varefaktas deklarationer

Brune bønner – kaldes også havebønner. Findes i to størrelser, hvoraf de største også kaldes kidneybønner. Tørrede frø af bælgfrugt. Har et stort indhold af protein (25-30 %). Skindet indeholder lektin, som er giftigt. Brune bønner skal derfor udblødes i vand, inden de koges i rigelige mængder frisk vand.

Grønne bønner inddeles i to kategorier efter deres størrelse:

Mellemstore grønne bønner har en diameter mindre end 11 mm.

Store grønne bønner har en diameter større end 11 mm.

Grønne linser – er tørrede frø fra bælgfrugt. Har et stort indhold af protein (25-30 %). Skallen bliver brun med alderen. Grønne linser forhandles som hele frø. Koges før brug. Kan anvendes til spirer. En variant af de grønne linser er Le Puy-linser, der er grønne linser fra Puydistriktet i Frankrig. Le Puy-linser regnes for at være særlig velsmagende.

Haricots verts er små grønne bønner, der inddeles i tre kategorier efter deres størrelse:
Ekstra udsøgte haricots verts har en diameter mindre end 6,5 mm.
Ekstra fine haricots verts har en diameter mindre end 8,0 mm.
Fine haricots verts har en diameter mindre end 9,5 mm.

Hvide bønner – er tørrede harcotbønner. Kaldes også canellibønner. Har et stort indhold af protein (25-30 %). Hvide bønner smager ikke af så meget som røde og brune bønner. Skindet indeholder lektin, som er giftigt. Skal derfor udblødes i vand, inden de koges i rigelige mængder frisk vand.

Karotter er små gulerødder med en diameter mindre end 35 mm.

Kikærter – er modne, tørrede frø af garbazobønner. Har et stort indhold af protein (25-30 %). Kikærter indeholder små mængder lektin. Udblødes i vand før brug og koges. Bruges i salater, supper og purerede i for eksempel hummus og falafel.

Lektin – er et giftstof i bælgfrugter. Tørrede bønner skal derfor lægges i blød i vand ½ -1 døgn før kogning. Udblødningsvandet kasseres. Bønnerne koges i mindst 30 minutter.

Røde kidneybønner – er tørrede harcotbønner. Fås på dåse og i tørret form. Har et stort indhold af protein (25-30 %). Skindet indeholder lektin, som er giftigt. Skal derfor udblødes i vand, inden de koges i rigelige mængder frisk vand.

Røde linser – er tørrede frø fra bælgfrugt. Røde linser sælges som afskallede. Frøet er delt i to. Har et stort indhold af protein (25-30 %). Kendt som persiske linser. Koges.

Ærter inddeles i 5 kategorier efter deres størrelse:

Ekstra fine ærter har en diameter mindre end 7,5 mm.
Mellemfine ærter har en diameter mindre end 10,2 mm.
Store søde ærter ikke alle har en diameter mindre end 10,2 mm.
Store ærter ikke alle har en diameter mindre end 10,2 mm.
Usorterede ærter sorteres ikke efter størrelse.

Ærterne sorteres også efter kvalitet I og II, hvor kvalitet II kan indeholde hårde og melede ærter.