Tilmeld dig nyhedsbrev fra Varefakta:
(Klik her, hvis knap ikke virker)
Oversigt

Varefakta

Køb og brug

Nyhedsarkiv

Presse

Information og undervisning

Om Varefakta

Varefakta og din virksomhed

Kontakt

Sitemap

Varefakta in English

Specifikationsskemaer

Varefakta > Information og undervisning > Hvad betyder ordene? > Olier og fedtstofferUdskriv side

Hvad betyder ordene – olier og fedtstofferIllustration til olier og fedtstoffer

Ekstraktion er en metode til udvinding af olie, hvor der tilsættes et opløsningsmiddel til den frugt, olien skal udvindes fra, for at trække olien ud. Det giver et større udbytte end presning, men olien bliver meget uren, og skal derfor renses. Det tilsatte opløsningsmiddel fjernes fra olien igen.

Hærdning – er en kemisk ændring af olie, så den bliver mere fast
Jordnøddeolie udvindes af jordnødder ved enten kold- eller varmpresning, eller ekstraktion. Koldpresset jordnøddeolie har en karakteristisk stærk smag. Varmpressede og ekstraherede jordnøddeolier der er de mest almindelige, har derimod en meget mild smag. Jordnøddeolie egner sig bedst til kolde formål – fx. dressing eller mayonnaise, eller til bagning.

Koldpresning er den metode til udvinding af olie fra planterne, der giver den mest aromatiske olie. Anvendes til fx. oliven, solsikkefrø og vindruekerner. Først knuses frøene, så cellerne sprænges. Derefter presses olien ud uden opvarmning.

Majsolie: Udvindes af kimen i majskerner ved varmpresning og ekstrahering. Majsolie egner sig bedst til kolde formål – fx. dressing eller mayonnaise, eller til bagning.

Nøddeolier fremstilles af bl.a. hasselnødder, valnødder, pecannødder og mandler. Fælles for olierne er, at de er meget aromatiske. Nøddeolie egner sig bedst til kolde formål fx. dressinger.

Oliemargarine er en mellemting mellem margarine og olie. Oliemargarine har et lavere indhold af mættede fedtsyrer end traditionelle margariner. Oliemargarine er egnet til bagning og stegning.

Olivenolie er presset af halvmodne og modne oliven ad flere gange. Den første koldpressede olie af frugtkødet kaldes ekstra jomfruolivenolie eller jomfruolivenolie. Forskellen på klassificeringerne er oliernes indhold af frie fedtsyrer. Jomfruolivenolierne indeholder flest aromastoffer og smager af mest. Olivenolie kan bruges både til kolde formål, til bagning og til stegning.

Oprindelse må kun angives for ekstra jomfruolivenolie og jomfruolivenolie. Olien skal mærkes med det land, hvor olivenerne er høstet, og hvor olieudvindingsmøllen ligger. Hvis der er tale om en blandet olie, angives oprindelsen af den blandede olie svarende til oprindelsen af den olie, der er mest af.

Palmin er raffineret kokosfedt. Kokosfedt udvindes af kopra, som er tørret frøhvide fra kokosnødder. Palmin er meget varmestabilt og kan bruges til friture- og pandestegning.

Raffineret olivenolie er olivenolie udvundet ved raffinering af jomfruolivenolie.
Raffinering er rensning af varmpressede olier, der renses (raffineres) for at fjerne smag, lugt og evt. farve. Raffinerede olier har derfor ingen karakteristisk smag.

Rapsolie udvindes af frøene fra rapsplanten. Rapsolie har et højt indhold af de livsnødvendige n-3 fedtsyrer, som organismen ikke selv kan danne. Rapsolie kan bruges til dressinger, bagning og til stegning. De fleste rapsolier er varmpressede. De raffineres og har derfor ikke nogen særlig smag. Koldpressede (dyre) rapsolier har smag.

Rygepunkt kan deklareres for fritureolier, hvor rygepunktet skal være mindst 225oC.

Sesamolie bliver i Asien fremstillet af ristede sesamfrø, hvilket giver en ravfarvet olie med en kraftig gennemtrængende smag. Europæisk sesamolie fremstilles af sesamfrø, der ikke er ristede. Denne olie bliver lysegul og smager ikke nær så stærkt. Sesamolie bruges til kolde formål og til bagning.

Smeltepunkt er den temperatur, hvor fedt bliver flydende. For fedtstoffer til bordbrug er smeltepunktet mellem 20° og 30°C.

Sojaolie udvindes af sojabønner hovedsagelig ved ekstraktion, men fås også varmpresset. Sojaolie er god til friture og dybstegning, fx. til wokretter, samt til kolde formål og bagning.

Solsikkeolie udvindes af frøene fra solsikkeblomsten. Olien egner sig bedst til kolde formål og til bagning.

Svinefedt består af 99 % fedt og 1 % vand. Svinefedt sælges i to varianter. Raffineret svinefedt fx. Raffinol (handelsnavn), der er neutralt i smagen og bruges til friture, og svinefedt til smøreformål, der fås krydret med fx. løg

Tidselolie udvindes af frø fra tidselplanten og har en meget mild smag. Tidselolie er bedst egnet til kolde formål fx. dressinger.

Varmpresning er den behandling som frømassen, der er tilbage efter koldpresning, udsættes for. Frømassen opvarmes til ca. 100°C, og presses endnu engang. Dette giver et noget større udbytte end koldpresning. Varmpressede olier skal raffineres (renses) for at fjerne urenheder, smag og farve.

Vindruekerneolie fremstilles af vindruekerner, og er en let gylden olie, med en frugtagtig smag. Olien egner sig bedst til dressinger, mayonnaise og til bagning.