Tilmeld dig nyhedsbrev fra Varefakta:
(Klik her, hvis knap ikke virker)
Oversigt

Varefakta

Køb og brug

Nyhedsarkiv

Presse

Information og undervisning

Om Varefakta

Varefakta og din virksomhed

Kontakt

Sitemap

Varefakta in English

Specifikationsskemaer

Varefakta > Information og undervisning > Læs og forstå en varedeklaration > Læs om allergenerUdskriv side

Man mener, at følgende ingredienser er dem, der oftest er årsag til fødevareallergi:

De kaldes allergener.

Glutenholdige kornprodukter
Krebsdyr
Æg
Fisk
Jordnødder
Soja
Mælk
Nødder
Selleri
Sennep
Sesamfrø
Svovldioxid og Sulfitter
Lupin
Bløddyr

Allergenerne fremgår af ingredienslisten, hvis de er i varen.

Ofte står der i en ingrediensliste ”vegetabilsk olie”. Hvis det er sojaolie, er det ikke nok at skrive vegetabilsk olie – der skal stå sojaolie.

Er der allergener i et tilsætningsstof, f.eks. E322, må man ikke nøjes med at angive E-nummer 322, der skal stå, at det er sojalecitin, så allergikere kan se, at der er soja i.

Det samme gælder stivelse, hvor der skal stå, hvis det kommer fra hvede, så man ved, at der er gluten i varen. Det er imidlertid ikke nødvendigt, hvis det er majsstivelse, som ikke indeholder gluten, så må der gerne blot stå stivelse.

Forbrugerne skal f.eks. selv vide, at der er gluten i hvede.

Nødder skal specificeres, så man præcis kan se, om det er hasselnødder, mandler, eller noget helt tredje.

Der kan også f.eks. stå: “Kan indeholde spor af æg.”
Advarslen betyder, at der ikke er brugt æg som ingrediens i varen, men at der kan være små mængder til stede i varen på grund af utilsigtet overførsel fra produktionen af andre varer samme sted. Overførsel kan ske, fordi det kan være teknisk og praktisk umuligt at gøre så rent mellem forskellige produktioner, at alle spor er væk.

Nye mærkningsregler
Med nye mærkningsregler, der træder i kraft med udgangen af 2014 skal allergener fremhæves i ingredienslisten enten ved f.eks. at være skrevet med fed skrift – eller ved at blive gentaget
efter ingredienslisten, så der står: Indeholder ……

I Varefakta-deklarationer er allergenerne fremhævet med fed skrift, f.eks. hasselnødder.

 

2012.12.07