Nøglehullet ingen garanti for lavt saltindhold

I den seneste udgave af forbrugermagasinet Tænk retter Forbrugerrådet en kritik mod nøglehulsmærket for ikke at guide tilstrækkeligt, når det gælder fødevarers indhold af salt.
Tænk har regnet på et eksempel, hvor en voksen kvinde spiser nøglehulsmærkede produkter. Alligevel risikerer hun at få 10,6 gram salt i løbet af en dag, hvilket er 4,6 gram mere end den daglige anbefaling.

Baggrunden for Forbrugerrådets kritik er, at et for højt saltindtag kan øge risikoen for for højt blodtryk og dermed en markant forøget risiko for blodprop.

Til bladet siger Forbrugerrådets fødevarepolitiske medarbejder, Camilla Udsen:
“Grænserne for salt i nøglehulsmærkede produkter er i mange tilfælde for høj, og i nogle af de mærkede produkter stilles der slet ikke krav til saltindholdet.”

Phd. i human ernæring og forsker ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Ulla Toft, mener, at forbrugere, som ønsker at skære ned på saltet, har urimelige vilkår:
“Man er helt fortabt som forbruger, fordi der ikke er krav om, at det skal stå på varerne, hvor meget salt, der er i dem. Det er en jungle. Især fordi man ikke kan regne med, at Nøglehullet guider en i retning af mindre salt.”

På produkter med Varefakta er indholdet af salt imidlertid konsekvent deklareret. Med mindre indholdet af salt er meget lavt, det vil sige under 1 procent pr. 100 gram – så er indholdet af salt altid angivet på en fødevare med Varefakta. En fast praksis, som Varefakta har haft i flere år, og som nu er på vej til at slå igennem i resten af Europa.

En ny forordning fra EU stiller skrappere krav om mærkning af salt og ventes fuldt gennemført i løbet af de kommende tre til fem år.

2011.07.13