Ny vejledning forbyder at informere om saltindhold

2010.11.12

PRESSEMEDDELELSE

Forbrugernes muligheder for at gennemskue saltindholdet i en fødevare forringes alvorligt, hvis ny vejledning gennemføres, mener Dansk Varefakta Nævn.

I årevis har Varefakta oplyst om det samlede saltindhold i fødevarer med kort næringsdeklaration eller ingen næringsdeklaration, men hvis en ny vejledning fra Fødevarestyrelsen gennemføres, som den er sendt i høring betyder det, at det er slut med at kunne informere forbrugerne fuldt ud.

Kun tilsat salt må fremover angives i deklarationer med kort eller ingen næringsdeklaration, men der kan sagtens være salt i tilsætningsstoffer som for eksempel smagsforstærker og denne saltmængde må ikke længere angives. Dermed bliver det umuligt for forbrugeren at vide, hvor meget salt der reelt er i en fødevare med kort eller ingen næringsdeklaration.

Som reglerne er i dag kan producenterne selv vælge, om man vil sætte en lang, en kort eller slet ingen næringsdeklaration på fødevaren. Flertallet af producenter vælger en af de sidste to løsninger, hvilket betyder, at man på de fleste fødevarer fremover ikke vil kende det reelle saltindhold på en stor del af de industrielt fremstillede fødevarer.

Spørgsmålet om saltindhold i fødevarer er aktualiseret af en artikel i Jyllands-Posten i dag, hvori avisen med tal fra Hjerteforeningen slår fast, at danskernes saltindtag er så højt, at det anslås, at flere tusinde mennesker ville kunne redde livet hvert år, hvis blot det gennemsnitlige saltindtag faldt med tre gram om dagen eller cirka en tredjedel.

Det farlige ved saltet er, at for meget af det kan få blodtrykket til at stige, og det øger risikoen for blandt andet åreforsnævring og blodprop i hjertet og hjernen.

“Derfor anser vi det også for bydende nødvendigt, at Fødevarestyrelsen sørger for at ændre vejledningen om næringsdeklarationer, så det i det mindste bliver muligt at oplyse om det fulde saltindhold, sådan som vi allerede gør i dag,” siger direktør Helga Møller, Dansk Varefakta Nævn.