Tilmeld dig nyhedsbrev fra Varefakta:
(Klik her, hvis knap ikke virker)
Oversigt

Varefakta

Køb og brug

Nyhedsarkiv

Presse

Information og undervisning

Om Varefakta

Varefakta og din virksomhed

Kontakt

Sitemap

Varefakta in English

Specifikationsskemaer

Varefakta > Nyhedsarkiv > Varefaktas magasin ”Ærlighed” > 222 nye muligheder for at rose sit eget produktUdskriv side

Af Ib Keld Jensen

Efter et langt tilløb har EU givet grønt lys til lang række af formuleringer til sundhedsanprisninger af vitamin- og mineralindhold i fødevarer. Nu er det for eksempel tilladt at skrive på emballagen, at jern bidrager til at mindske træthed og udmattelse, hvis nogle bestemte kriterier er opfyldt.

Kalium, fibre fra bygkorn og melatonin kan have en gavnlig effekt på menneskers sundhed. Og det må man fremover skrive i bestemte formuleringer, hvis produktet lever op til de krav, EU stiller.

Den 14. december 2012 fik hele 222 sundhedsanprisende formuleringer det blå stempel af EU-organisationen EFSA, der siden 2002 har været den europæiske fødevareautoritet.

Dermed er det for første gang gjort muligt at fremhæve særligt højt indhold af vitaminer og mineraler i fødevarer for at have en gavnlig virkning. En række forhold foruden godkendelsen skal dog være opfyldt. Et af dem er, at det vitamin- eller mineralindhold, man anpriser, skal fremgå af næringsdeklarationen.

Et mineral som jern kan have en positiv effekt på en lang række forhold. For eksempel på immunforsvar, celledelingsproces og som værn mod træthed og udmattelse. Men anprisningen må kun anvendes, hvis fødevaren lever op til de krav, der er stillet i forordningen.

Et andet eksempel er fibre fra bygkorn, der kan bidrage til at øge afføringens volumen. Anprisningen må kun anvendes hvis indholdet af fibre fra bygkorn er så højt, som bilaget i forordningen kræver.

Det er dog ikke sådan, at producenten uden videre selv kan sætte en af formuleringerne på produktet, fortæller fødevarekonsulent, Kirsten Träger, Varefakta.

”Hvert enkelt produkt skal vurderes og godkendes for sig. Men inden man går i gang med en omfattende ansøgning, vil det være en god idé at få en vurdering af mulighederne,” siger hun.

Eksempler på anprisninger:
Kalium bidrager til at vedligeholde et normalt blodtryk.
Kød eller fisk bidrager til at forbedre optagelsen af jern, når det spises sammen med andre fødevarer, der indeholder jern.
Melatonin bidrager til at reducere den tid, det tager at falde i søvn.
Protein bidrager til øget muskelmasse.

Kilde: KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 432/2012, Den Europæiske Unions Tidende

Selve forordningen med de 222 anprisninger findes via dette link på eur-lex (åbner i PDF).

Varefaktas fødevarekonsulenter yder rådgivning i forhold til mulighederne for at få anprisninger på produkter.
Ring til Pernille Larsen på 46 30 45 01 eller send en mail.