Brød

Brød – hvad betyder ordene?
Forklaring på ord og begreber i Varefaktas deklarationer

Cerealier defineres om hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse, durra og andre Sorghum-arter

Frisk brød skal som udgangspunkt sælges inden for 1 døgn, for at kunne kaldes ’frisk’.

Fuldkorn betyder, at hele kernen af kornet/cerealiet (kerner, endosperm og klid) anvendes; kernen kan være formalet, knækket el. lign., men bestanddelene skal indgå i samme forhold som i den intakte kerne.

Fuldkornslogo viser, at brødet lever op til kriterier sat af fuldkornspartnerskabet.

Grovbrød er brød med min. 6 g kostfibre pr. 100 g

Malt er spiret korn, som derefter er tørret. Det bruges ved brødbagning som f.eks. bygmaltmel.

Maltekstrakt fremstilles oftest fra byg. Det er en slags vandigt udtræk, der inddampes til en sirup. Det kan indeholde spor af allergenet gluten fra byggen.

”Pakket i beskyttende atmosfære” betyder, at brødet er pakket i en særlig luftart, der giver længere holdbarhed.

Salt tilsat jod – salt i brød, solgt i DK, skal være tilsat jod.

Surbrød skal indeholde surdej.

Surdej er gær – og bakteriekultur, der bruges som hævemiddel og smagsgiver i brød. Surdej kan være baseret på flere kornsorter, herunder hvede og rug.

Spelt er en variant af hvede.