Ris, frø og kerner

Hvad betyder ordene – ris frø og kerner

Afskallet ris/frø – ris eller frø hvorfra kun skallerne er fjernet.

Arborioris – ris der er særlig velegnet til risotto. Risen er kort og tyk.

Basmatiris – Basmati betyder duft på indisk. Basmatiris kommer fra Indien og tilhører en speciel rissort. Basmatiris er langkornede, tynde ris.

Boghvedegryn – er hele korn af boghvede der dampbehandles og presses gennem valser til gryn/flager. Anvendes til grød og bagning.

Brune ris – kaldes også uslebne/upolerede ris. Det yderste skallag, der ikke kan spises, er fjernet, mens klidlaget samt de indre og de ydre sølvhinder bliver siddende på. Brune ris kræver mere vand og skal koge længere end hvide ris.

Bulgur – er afskallede hvedekorn, der dampes, før de knækkes og tørres. I Mellemøsten spiser man ofte bulgur. Kogt bulgur bruges i salat, suppe og sammenkogte retter.

Couscous er fremstillet af hvede. Kernerne afskalles, koges og presses gennem en sigte, hvorefter det tørres. Den dampkoges og anvendes som løse ris.

Delvis slebne ris – er ris hvor man har fjernet skallerne, noget af kimen og alle eller en del af de ydre sølvhinder. De indre sølvhinder er stadig tilbage.

Græskarkerner – er tørrede kerner fra græskar. Bruges i bagværk og salater. Olieholdige.

Grødris – er polerede, rundkornede og buttede riskorn, der koger helt ud. Grødris bruges til risengrød.

Hele kerner – de alleryderste ikke-spiselige skaldele er fjernet, mens alle øvrige skaldele er bevaret.

Hirseflager – er tørrede, afskallede frø af hirseplanten, Anvendes til bagning. Indeholder ikke gluten. Har i modsætning til de øvrige kornarter et stort jernindhold.

Hørfrø – er olieholdige frø fra hørplanten. Anvendes i bagværk som fyld eller pynt.

Jasminris – har en naturlig duft af jasmin. Jasminris kommer fra Thailand og tilhører en speciel rissort. Jasminris er bløde, aromatiske langkornede ris.

Knækkede kerner – er meget groft malede kerner, hvor de alleryderste ikke-spiselige skaldele er fjernet, mens alle øvrige skaldele er bevaret.

Langkornede ris – er ris, hvor længden på kornet er over 6 mm.

Majsgryn – er hele majskorn, der dampbehandles og presses gennem valser til flager/gryn. Anvendes til grød og bagning.

Middelkornede ris – er ris, hvor længden på kornet er mellem 5,2 og 6 mm.

Naturris – se brune ris.

Parboiled ris (vakuumbehandlede ris) – er behandlet med vand og varme inden afskalning og slibning, hvorved mineraler og vitaminer vandrer fra de ydre næringsrige skaldele til de indre dele af risene. Hermed bevares mineraler og vitaminer. Disse ris er sundere og har en kortere kogetid i forhold til ris, der ikke er parboiled.

Polerede ris – Polering er en kosmetisk behandling, som foretages efter slibning. Ved polering fjernes blandt andet B-vitamin og jern.

Rundkornede ris – er ris, hvor længden på kornet er mindre end 5,2 mm.

Sesamfrø – er olieholdige frø af sesamplanten. Anvendes for eksempel som fyld eller pynt og i salater.

Skårne kerner – er groft udskårne kerner, hvor de alleryderste ikke-spiselige skaldele er fjernet, mens alle øvrige skaldelene er bevaret.

Slebne ris – er ris, hvor man har fjernet skallerne, de ydre og indre sølvhinder og kimen.

Solsikkekerner – er afskallede, olieholdige frø fra solsikkeplanten. Anvendes for eksempel i brød, som pynt på brød og i salater.

Sushiris – er tykke polerede ris, der er særlig velegnet til sushi, da de får den rette klistrede konsistens ved tilberedning.

Vakuumbehandlede ris – se parboiled ris.

Vilde ris – er egentlig ikke ris, men frø af en anden type vandplante. Kogetiden for vilde ris er betydelig længere end for almindelige ris. Vilde ris spises som hvide ris og kan eventuelt blandes med hvide ris.

Uafskallede ris/frø – ris/frø med skaller. De er tærsket, så yderavnerne er fjernet.