Høje barnestole

88128Advarsel
I deklarationen til høje barnestole er der en advarsel: ”Efterlad ikke barnet uden opsyn”. Årsagen er, at selv om stabiliteten for høje barnestole med Varefakta-deklaration er afprøvet, er der risiko for, at stolen kan vælte, f.eks. hvis barnet sparker fra mod bordkanten. Tænk derfor over, hvor du sætter stolen, og hold øje med barnet.

Alder
Høje barnestole kan benyttes fra barnet er 6 mdr. til 3 år. Hvis stolen kan ændres til større børn, står der i deklarationen, til hvilken alder barnet kan bruge stolen.

Brugsanvisning
Brugsanvisningen til varer med Varefakta-deklaration er altid på dansk. Det er vigtigt at læse brugsanvisningen omhyggeligt, da barnets sikkerhed afhænger af, at stolen bruges korrekt.
Skal stolen samles, er der en monteringsvejledning i brugsanvisningen.
Gem altid brugsanvisningen til fremtidig brug.

Materialer
Høje barnestole kan være fremstillet af forskellige materialer. I Varefakta-deklarationen kan man altid læse hvilke materialer, der er anvendt.

Alle materialer på stolen bliver afprøvet for migration. Migration betyder, at et stof vandrer, f.eks. fra et materiale over til barnet, via barnets spyt. Derfor er der krav til, hvor lidt otte særligt skadelige stoffer må ”vandre”, for at sikre at materialerne ikke er skadelige for børn.

Materialekvalitet og udførelse
Materialekvaliteten og udførelsen bedømmes ud fra en række krav. Alt efter bedømmelsen tildeles stolen en af følgende ”karakterer”: God, meget god, særdeles god.

Opfylder Varefaktas krav til brugsegenskaber, der har betydning for barnets sikkerhed
For at en høj barnestol kan få en Varefakta-deklaration, skal den opfylde en række krav til konstruktion, styrke og stabilitet. Hensigten med sikkerhedskravene er, at minimere risikoen for at barnet kommer til skade ved brug af stolen.

Selvom stolen opfylder sikkerhedskravene, er det vigtigt, at barnet ikke sidder i stolen uden opsyn, idet der er risiko for, at stolen kan vælte, f.eks. hvis barnet sparker fra mod bordkanten. Tænk derfor over, hvor du sætter stolen.

Overflademodstandsdygtighed
Bag oplysningerne om overflademodstandsdygtighed ligger en række afprøvninger, der viser, om overfladen tåler f.eks. vand og spyt. Overfladen afprøves også for, om den ridses let. Stolen skal opfylde bestemte krav for at kunne få en Varefakta-deklaration.

Pladskrav
Under pladskrav står stolens bredde, dybde og højde.

Mål i sammenklappet stand: For stole, der kan klappes sammen, er der udover pladskrav oplysning om stolens bredde, dybde og højde i sammenklappet stand.

Råd
Husk at kontrollere og efterspænde skruer og lignende med jævne mellemrum.

Stabilitet og styrke
Høje barnestole med Varefakta-deklaration afprøves for deres stabilitet og styrke. Det drejer sig ikke kun om én afprøvning, men en lang række af afprøvninger. F.eks. bliver stolens stel udsat for en slagprøve forfra, bagfra og til begge sider. Stolens sæde skal også kunne klare en konstant ”dødvægt” på 40 kg i 1 min. Generelt for afprøvningerne er, at man sætter stolen i nogle ugunstige positioner, dvs. at stolen prøves ud fra de værst tænkelige situationer.

Se også ”Opfylder Varefaktas krav til brugsegenskaber, der har betydning for barnets sikkerhed”.

Type
Der findes forskellig typer høje barnestole. Nogle stole kan klappes sammen, på andre kan sæde og fodstøtte reguleres i højden, så stolen kan tilpasses barnets højde.

Det er også forskelligt, om stole leveres med bøjle og skridtstrop eller ej. Vær opmærksom på, at nogle stoles sikkerhed afhænger af, om stolen har påmonteret en bøjle. I deklarationen kan du altid læse, om sikkerhedskravene kræver en påmonteret bøjle.

For nogle stole kan man vælge mellem en høj og en lav ryg.

Hvis stolen leveres usamlet, står der hvilket værktøj, der skal bruges til at samle den, og om værktøjet følger med.

Vedligeholdelse
Stolen kan normalt tåle aftørring med vand og universalrengøringsmiddel. Hvis stolen ikke kan tåle vand og universalrengøringsmiddel står der, hvilken anden form for rengøring der anbefales.

Hvis stolen har betræk, kan vedligeholdelsen ses i den isyede etiket.

Vægt
For stole, der kan klappes sammen, er der oplysning om stolens vægt i kg.