Kaffe og te

Kaffe/te- hvad betyder ordene?
Forklaring på ord og begreber i Varefaktas deklarationer.

Arabica er en af de mest almindelige bønnesorter, der anvendes til kaffebrygning.

Colombia er en smagstype udelukkende af Arabicabønner, der vokser i Andesbjergene.

Formalingsgrad (ekstra fin, fin, grov) henviser til, hvordan kaffen er malet, og har betydning for, hvordan kaffen skal brygges. Formalingsgraden ”grov” bør anvendes til stempelkande og ”ekstra fin” til espressomaskine.

Frysetørret er en metode, hvor kaffen tørres, mens den er frossen. Isen fordamper, og der dannes pulverkaffe.

Hurtigristning henviser til, at kaffebønnerne er ristet på kort tid. Den hurtige ristning kan medvirke til at bevare bønnernes individuelle smagskarakter, hvor den længere ristning kan give en mere ensartet smag.

Hvid te stammer fra tebusken Camellia Sinesis, men bladene plukkes, inden blomsterne er sprunget ud i det tidlige forår.

Java er en smagstype af kaffe overvejende robustatypen, der dyrkes på de indonesiske øer.

Kaffepude / kaffepods er en kapsel/pose, der er fyldt med kaffe designet til nogle bestemte kaffemaskiner –  svarer normalt til én kop kaffe.

Koffein – kaffe indeholder normalt 1,2 – 2,3 % koffein.

Mocca er en smagstype af kaffe, der består af arabicabønner, der oprindeligt stammer fra Yemen. I dag kan det dog også komme fra andre lande

Ristningsgrad (lys, mørk, mellem, ekstra mørk) henviser til, hvordan kaffen er ristet. Lys ristning giver en mild smag, hvorimod ekstra mørk giver kraftig smag.

Robusta er en mere hårdfør kaffebønne, der anvendes til kaffebrygning.

Rooibos er en drik der udvindes af blade og kviste fra en rød busk i Sydafrika. Det er ikke te i ordets originale forstand, da den ikke stammer fra en klassisk tebusk, men den omtales og sælges oftest som rooiboste. Rooiboste indeholder ikke koffein.

Santos er en smagstype af kaffe, der består af brasiliansk kaffe, der hovedsageligt består af arabicabønner.

Sort og grøn te stammer begge fra tebusken Camellia Sinesis. Forskellen ligger i behandlingsmetoderne af bladene. Den sorte te er igennem flere behandlingsled, hvorimod den grønne blot er tørret.

Sorteringsgrad (findelt te / meget småbladet te, småbladet te, storbladet te) viser størrelsen på teen. Den findelte te anvendes ofte i tebreve, hvorimod den storbladede te ofte anvendes i tefiltre.

Spraytørret kaffe sker ved, at koncentreret kaffe sprøjtes gennem en beholder sammen med varm luft. Varmen får vandet til at fordampe, og der dannes pulverkaffe.

Trækketid er den tid teen skal være i det kogende vand, for at smagen er optimal.

Urtete er udtræk af urter, krydderier og planter. Eksempler er kamille- og hybente.