Læskedrikke

Hvad betyder ordene?

Appelsinolier – er olier, der udvindes af appelsinskaller. Appelsinolier kan give smag til bl.a. læskedrikke.

Aroma – bruges til at give varen smag og lugt (aroma). Aromaer kan være naturlige, naturidentiske eller kunstige. Naturlige aromaer er udtræk af fx. krydderier. Naturidentiske aromaer er kemisk fremstillet, men stofferne findes også i naturen. Kunstige aromaer er kemisk fremstillet og findes ikke naturligt.

Aspartam – er sødestoffet E 951. Ved indtagelse af aspartam og aspartam-acesulfamsalt – E 962, dannes der i organismen phenylalanin, der ikke tåles af personer med sygdommen phenylketonuri (PKU). Derfor skal der på varer, som indeholder aspartam stå advarslen: “Indeholder en phenylalaninkilde”.

Citrusolier – er olier, der udvindes af skallen fra citrusfrugter. Citrusolier kan give smag til bl.a. læskedrikke.

Ekstrakt – se koncentrat.

Glukosesirup – er en ingrediens, der bruges til at søde med. Det fremstilles af stivelse fra f.eks. majs eller kartofler. Glukosesirup er billigere end sukker og bruges derfor ofte som erstatning for en del af sukkeret i læskedrikke.

Glukose-fruktose sirup – som glukosesirup, hvor fruktose indgår.

Koncentrat – fx læskedrikkoncentrat eller sodavandsekstrakt er koncentrerede læskedrikke, der skal fortyndes, før de er drikkeklare.

Kunstig aroma – er kemisk fremstillede stoffer, der ikke forekommer i naturlige råvarer, men efterligner naturlige råvarers smag.

Limonade/lemonade – er læskedrik med smag af citron eller evt. andet.

Light – er en anprisning, der betyder, at fx læskedrikken indeholder mindst 30 % mindre sukker end sammenlignelige, almindelige læskedrikke

Læskedrik – er sodavand, limonade og lignende. Juice er ikke læskedrik, men saft, der er drikkelig i naturlig tilstand uden tilsætning af sukker. Fx må æble- og appelsinsaft kaldes juice.

Naturidentisk aroma – er et kemisk fremstillet stof med samme kemiske formel som det smagsstof, der forekommer i den råvare, hvis smag den skal efterligne.

Naturlig aroma – er udvundet af den råvare, hvis smag aromaen skal tilføre varen.

Orangeade – er læskedrik med smag af appelsin.

Phenylalaninkilde – se aspartam.

Saft – indgår ofte som en ingrediens i læskedrikke. “Saft” er det ufortyndede produkt, der presses af frugter og grønsager.

Sukkerfri – er en betegnelse, der kan bruges om fødevarer, der indeholder op til 0,5 g sukkerarter (naturlige og tilsatte) pr. 100 g eller pr. 100 ml.