Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer- hvad betyder ordene?
Forklaring på ord og begreber i Varefaktas deklarationer.

ADI (Acceptabelt daglig indtagelse) er et mål for hvor meget af et stof, man kan indtage hver dag uden sundhedsmæssig risiko.

Antiklumpningsmiddel forhindre en fødevare eller ingrediens i at klumpe – tilsættes bl.a. til salt

Antioxidant modvirker at olie og fedt bliver harsk, når det kommer i kontakt med luftens ilt. Antioxidanter bruges i fedtholdige fødevarer, der ellers ville blive harske, og til andre varer for at forhindre, at de misfarves ved kontakt med luftens ilt.

Aspartam (E 951) er et kunstigt fremstillet sødestof.  Hvis en fødevare er tilsat aspartam eller aspartam-acesulfam-salt (E 962), så skal der på varen angives ”Indeholder en phenylalanin-kilde”.

Azo farver er en gruppe af syntetiske farvestoffer, der er vurderet til at have en negativ indvirkning på børns koncentrationsevne og aktivitetsniveau (E120, E110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180).

Drivgas er luftarter, der bruges for at få en fødevare ud af en beholder. Fx anvender man drivgas i flødeskum på dåse, for at presse flødeskummet ud af beholderen.

E 1005 æggelysozym er et konserveringsmiddel der er fremstillet ud fra æg. Da æg er et allergen, skal det fremgå af mærkningen, at det er fra æg.

E 322 Sojalecithiner er en emulgator der anvendes i mange fødevarer. Da soja er et allergen, skal det fremgå af mærkningen, hvis tilsætningsstoffet er lavet ud fra soja.

Emulgator bevirker, at en blanding af olie og vand, fx i mayonnaise, ikke skiller.

Farvestof giver varen en bestemt farve. De kan også forstærke en naturlig farve, der kan være gået tabt under fremstillingen.

Fortykningsmiddel binder væsken, så varen, f.eks. en sovs, bliver mere tyktflydende.

Fugtighedsbevarende middel hjælper med til at beskytte fødevaren mod udtørring.

Fyldemiddel får en fødevare til at fylde mere, uden at energiindholdet øges. Bruges fx i sødemidler, for at gøre dem lettere at dosere.

Fælleskabslisten er en europæisk liste over tilsætningsstoffer, der må bruges i fødevarer. Det er i listen angivet i hvilke typer fødevarer samt i hvilke mængder, tilsætningsstofferne må anvendes.

Geleringsmiddel anvendes for at gøre en fødevare mere tyktflydende. Som eksempel kan nævnes pektin, E 440, der udvindes fra bl.a. appelsinskaller og bruges i gelé, for at gøre det stift.

Konserveringsmiddel / konserveringsstof konserverer ved at beskytte mod bakterier og andre mikroorganismer, så holdbarheden forlænges.

Konsistensmiddel påvirker madens konsistens og omfatter blandt andet emulgatorer, stabilisatorer og geleringsmidler.

Melbehandlingsmiddel forbedrer melets bageegenskaber.

Modificeret stivelse binder væske og anvendes til at jævne væsker. Da stivelsen er kemisk modificeret, så tåler den meget høje og lave temperaturer, uden at miste evnen til at binde væsken. Hvis stoffet er baseret på en glutenholdig kornart, skal dette fremgå af mærkningen. Fx modificeret hvedestivelse.

Overfladebehandlingsmiddel bruges på bl.a. citrusfrugter, for at give et beskyttende lag mod mikroorganismer, og på slik for at give en skinnende overflade.

Positivlisten er dansk lovgivet liste over fødevaretilsætningsstoffer, der må bruges i fødevarer. Listen er delt op i fødevaregrupper, hvor der for hver gruppe er angivet hvilke – samt i hvilke mængder tilsætningsstoffer må anvendes. Positivlisten er gældende indtil 1. juni 2013, hvorefter Fælleskabslisten er fuldt gældende.

Skumdæmpningsmiddel hindrer, at der dannes skum, f.eks. når der røres kraftigt under fremstillingen af en vare.

Smagsforstærker anvendes for at forstærke smag og lugt.

Smeltesalt er tilladt at bruge i produkter af smelteost, hvor det holder fedtet fordelt og binder vand.

Stabilisatorer tilsættes fødevarer for at undgå uønskede ændringer i deres tilstand. Fx kan en stabilisator forhindre bundfald i kakaomælk eller forhindre, at sovsen skiller.

Stevoil glycosid (E 960) er et sødestof udvundet af planten Stevia.

Sødestoffer giver en sød smag. Bruges i stedet for sukker.

Sulfit (E 221-E 224, E 226-E 228) er tilsætningsstoffer, der samtidig er allergener.

Surhedsregulerende midler og syrer hjælper med til at regulere varens surhed.

Svovldioxid (E 220) er et tilsætningsstof og samtidig et allergen.

Tilsætningsstoffer er naturligt forekommende eller kemisk fremstillede stoffer, der bruges til at tilføre eller ændre egenskaber, fx farve, konsistens og holdbarhed, ved en fødevare.

Vitaminer er næringsstoffer som findes naturligt i fødevarer. Vitaminer og mineraler kan tilsættes til fødevarer (berigelse) – her kan nævnes D-vitamin i mælk som et eksempel.

Mineraler er næringsstoffer som findes naturligt i fødevarer. Vitaminer og mineraler kan tilsættes til fødevarer (berigelse). Et eksempel herpå er jod tilsat til salt.