Værd at vide om børnemøbler

Når du køber børnemøbler med en Varefakta-deklaration, er du sikker på, at møblerne lever op til en række minimumskrav fastsat af Varefakta.

Som minimum må møblerne ikke lide af åbenlyse fejl eller mangler. Møblerne må heller ikke være urimeligt svære at samle og bruge i praksis.

Herunder kan du finde forklaring på ord i deklarationen og de afprøvninger, møblerne udsættes for, før de kan få en Varefakta-deklaration.

Alder
I deklarationen kan du altid læse, hvilken aldersgruppe møblet er egnet til. Som udgangspunkt er møblerne egnet til børn op til 3 år, med mindre der står noget andet i deklarationen.

Hvis møblet kun kan tåle belastning fra et barn, der vejer op til 15 kg (svarende til vægten af et 36 mdr. barn), vil der også være en vægtangivelse i deklarationen.

Type
Fortæller om særlige forhold omkring møblet, for eksempel om det kan klappes sammen, eller der er dele, der kan tages af eller justeres.

Mål
Fortæller, hvor meget plads møblet optager, når det er samlet. Der kan også være oplysning om indvendige og udvendige mål på f.eks. en barneseng, så du ved, hvilken størrelse madras, der passer til. Målene angives altid i cm som højde, bredde, længde og dybde.

Hvis møblet er beregnet til at flytte rundt eller tage med sig, for eksempel en rejseseng, står vægten også i deklarationen.

Konstruktion, styrke og stabilitet
For at et møbel kan få en Varefakta-deklaration, skal det opfylde krav til konstruktion, styrke og stabilitet.

Det betyder, at møblet for eksempel er testet for, at dit barn ikke kan få fingre, fødder eller hoved i klemme eller rive sig på skarpe kanter og fremspring. Der er også krav til længden af bændler og bånd. Testene sikrer også, at møblet egner sig til formålet hele dets levetid.

Der laves en hel række afprøvninger, hvor møblet udsættes for de værst tænkelige situationer. Det kan for eksempel være slagprøvning fra flere vinkler eller at sædet på en høj barnestol belastes med en tungere vægt end vægten fra et siddende barn under 3 år.

Overfladetemperatur
For sikkerhedsgitre, der er beregnet til at bruge foran brændeovne, er det et krav, at overfladen ikke må blive varmere end 48 oC, hvis den afstand, der er angivet i deklarationen, overholdes.

Materialer
Fortæller om, hvilke materialer, der er brugt til møblet. For eksempel hvilken træsort der er tale om, og om overfladen er lakeret.

Det er et krav, at materialerne overholder europæiske grænseværdier for migration. (Grænseværdierne er fastsat for en række stoffer). Migration betyder, at et stof kan blive overført eller vandre fra overfladen til barnet, hvis barnet sutter på materialet. Testen sikrer, at de stoffer, der testes for, ikke findes eller frigives i større mængder, end det er tilladt i Europa.

Materialekvalitet og udførelse
Møbler med Varefakta-deklaration skal opfylde krav til materialekvalitet og udførelse. Det betyder f.eks., at tekstiler ikke må gå op i sømmene, og at sømme og kantafslutninger er pæne uden løse tråde m.m. Overflader af træ m.m. må ikke have splinter, og samlingerne skal være pæne og slutte tæt.

Materialekvaliteten bliver altid angivet på en skala, “god”, “meget god” og “særdeles god”, så du ved hjælp af deklarationen kan sammenligne varer med Varefakta-deklaration og vælge, hvilken kvalitet du ønsker.

Krav til overflademodstandsdygtighed
Møbler med Varefakta-deklaration er testet for skader, der kan opstå under almindelig brug. Dvs. om møblet kan modstå pletter af spyt, sved og fedt, og hvor godt møblet kan modstå ridser og slag mod kanter og overflader.

Farveægthed
Hvis der er stof på møblet, testes det for, om stoffet bevarer sin farve, hvis der for eksempel spildes vand, eller der gnides på en plet. For at stoffet kan bruges på møblet, skal det opfylde et minimumskrav til farvens holdbarhed.

Varefakta tester ikke for falmning. Så hvis du vil undgå, at stoffet falmer, bør du holde stoffet væk fra direkte sollys.

Krympning
Det er et krav for at få en Varefakta-deklaration, at tekstiler, der kan tages af, for eksempel et betræk til en pude, passer i størrelsen, når det har været vasket efter vaskeanvisningen. Hvis vask medfører, at tekstilet krymper, er det angivet hvor meget. Betrækket skal selvfølgelig kunne monteres igen, selv efter vask.

Renholdelse
For at møbler kan få en Varefakta-deklaration skal de kunne tåle rengøring med universalrengøringsmiddel og vand. Stoffer, der kan tages af, skal kunne vaskes i vaskemaskine, og der skal være isyet en vaskeanvisning.

Montering
Hvis møblet kræver værktøj til at samle det med, skal det stå i deklarationen. Det er et krav, at der følger en særskilt monteringsvejledning med, eller at der står i brugsanvisningen, hvordan møblet skal samles. Det er vigtigt, at møbler samles korrekt, da det har stor indflydelse på sikkerheden.

Vedligeholdelse
Fortæller om der er noget, du skal være særligt opmærksom på for eksempel at efterspænde skruer eller at smøre bevægelige dele.

Råd og advarsler
Fortæller om der er særlige forhold, du skal være opmærksom på, når du/dit barn bruger møblet.