Læs om ingredienser

Det, der er mest af i varen, står først, og resten af ingredienserne står efter faldende vægt. Nogle gange er det procentvise indhold for ingredienser oplyst, men kun hvis producenten har valgt at gøre det. Ingredienslisten findes på næsten alle færdigpakkede fødevarer.

En undtagelse er varer, der kun består af en ingrediens f.eks. havregryn og rosiner.

I det første eksempel på blandet sød frugtsaft, kan man i ingredienslisten se, at der er mest frugtsaft og får oven i købet den information, at der er 68 %. Man kan også se, at der slet ikke er vand i saften.

Det er der derimod i solbær læskedrik til højre – der er mest vand – så meget som 91 % og kun 6 % solbær.

Varen til venstre er en frugtsaft – og varen til højre en læskedrik – så det er to forskellige produkter, men det er jo interessant, at forskellen er så stor.

Varen til venstre hedder noget med frugtsaft – og varen til højre hedder noget med solbær. Det betyder, at henholdsvis mængden af frugtsaft og mængden af solbær skal angives. I den blandede søde frugtsaft, kan man se, at der er 68 % frugtsaft og det skal også angives, hvad saften består af, men ikke nødvendigvis hvor meget af hver slags.

I varen til højre kan man se, at der er 6 % solbær. Det er en vigtig oplysning, for at man kan vurdere kvaliteten af varen.

Mængden af frugtsaft og solbær i de 2 varer skal angives. Det er fordi det er såkaldte ”karakteriserende ingredienser”. Karakteriserende ingredienser kan f.eks. fremgå af varebetegnelsen eller på et foto. Den karakteriserende ingrediens skal angives med %-andel i ingredienslisten. Det kaldes QUID-mærkning (Quantitative Ingredients Declaration).

Procentangivelse af de øvrige ingredienser er frivillig og altså en ekstra service fra producenten.

 

2012.10.09