Pjece om Cykellåse

LINK TYPE 91 Nøglelås, løs bøjlelås til cykler.Beskytter ved korrekt brug mod tyveri. Stel og baghjul bør låses sammen med faste genstande.
Opfylder forsikringskrav til cykellåse.
Opfylder ikke myndighedernes krav til knallertlåse.  Nøglenr. ____________
Cyklens stelnr. _________________Materialer:
Hærdet stål med plastovertræk
Låsecylinder af messing
Nøgler af nysølvForhandlerstempel og dato:Skriv stelnummeret ned og opbevar VAREFAKTA. Tyveri skal omgående anmeldes til politiet, og VAREFAKTA indsendes til forsikringsselskabet med en skadesanmeldelse.LÅS & SLÅ A/S

DVN 5029:3

CYKELLÅSE
Varefaktas bomærke. Det ser fremover sådan ud:

Det viser, at deklarationen er udarbejdet efter Varefaktas regler, at låsen opfylder Varefaktas krav, og at den stikprøvekontrolleres. Kravene til cykellåse er udarbejdet i samarbejde med bl.a. forsikringsselskaberne, Rigspolitichefen og Dansk Cyklist Forbund.

DVN 5029:3 er nummeret på de regler, cykellåsen er deklareret efter.

Cykellåsens navn står i deklarationen.

Der står, hvilken type lås, det er. Der findes nøglelåse og kombinationslåse. Kombinationslåse er låse med små tapper, der skal stå i en bestemt kombination – efter en kode – før låsen kan låses op. Der står også om låsen er en “bøjlelås”, en “løs bøjlelås”, en “kædelås”, en “wirelås”, en “ringlås” eller en “styrlås”.

Hvis man selv må montere låsen, står der, hvilket værktøj man skal bruge.

Forklaringen på ” korrekt brug” står i VAREFAKTA for løse bøjlelåse, kædelåse, wirelåse og andre låse, der ikke er monteret, dvs. skruet fast, på cyklen. Forklaringen kan være uddybet i en eventuel brugsanvisning.

Cykellåse med VAREFAKTA opfylder forsikringsselskabernes krav. Det betyder, at forsikringen dækker ved tyveri, hvis cyklen ved tyveriet var låst – på den rigtige måde – med en lås med VAREFAKTA.

Nogle cykellåse, f.eks. kæde- og wirelåse kan indbyde til brug på knallerter. Justitsministeriet har imidlertid særlige krav til knallertlåse, og hvis ikke disse krav er opfyldt, skal det stå i deklarationen.

Deklarationen har to felter, hvor man kan skrive nøgle- eller kombinationsnummer (koden) og cyklens stelnummer. Hvis du taber nøglen(erne) kan du ofte bestille nye hos forhandleren, hvis du oplyser nøglenummeret. Stelnummeret skal oplyses til politiet og forsikringsselskabet, hvis cyklen bliver stjålet.

Deklarationen har et felt til forhandlerens navn og den dato, låsen er købt. Forhandlernavnet har du brug for, hvis du skal have ekstra nøgle og til skadesanmeldelsen, hvis cyklen bliver stjålet.

Deklarationen indeholder et godt råd om at opbevare VAREFAKTA. Det er vigtigt, fordi VAREFAKTA skal bruges som dokumentation over for forsikringsselskabet, hvis cyklen bliver stjålet.

Producentens eller importørens navn står i deklarationen, hvis det ikke står tydeligt et andet sted, f.eks. på emballagen.

De oplysninger, der er gennemgået ovenfor, er obligatoriske, og skal altid stå i VAREFAKTA. Hvis producenten/importøren ønsker det, kan deklarationen – som i eksemplet – suppleres med frivillige oplysninger om hvilke materialer, låsen er fremstillet af og om garanti og service.

Hvis der følger en brugsanvisning med låsen, er den godkendt af Varefakta. Brugsanvisningen fortæller f.eks. hvordan låsen skal monteres (hvis du selv må montere den), hvor på cyklen låsen bør anvendes, og hvordan du får en ny nøgle til nøglelåse.

VAREFAKTA på cykellåse betyder:

At låsen:

  • opfylder minimumskrav
  • tåler vind og vejr
  • er svær at bryde op
  • afprøves og kontrolleres
  • Forsikringsdækning ved tyveri af korrekt låst cykel.

Før en låsetype kan godkendes, skal den igennem forskellige tekniske afprøvninger.

Derefter går en håndværker til angreb på 7 eksemplarer af låsen med forskelligt værktøj. Det kan – afhængig af låsetypen – være skruetrækker, skiftenøgle, rørtang, bidetang, juniorsav, hammer, lommekniv, søm, skruer eller ståltråd.

Håndværkeren vrider, slår, klipper eller saver så låsene bliver udsat for de samme opbrydningsforsøg, som man forventer, en cykeltyv kunne finde på.

Som en ekstra sikkerhed ledes og overvåges forsøgene af mindst to medlemmer af et sagkyndigt udvalg, der inden afprøvningerne har studeret låsen i detaljer, for at finde eventuelle svage punkter.

RÅD – vælg med VAREFAKTA

Vælg en lås mærket DVN 5029:3
– så dækker forsikringen ved tyveri af låst cykel.

Husk at få forhandlerstempel og dato på VAREFAKTA, når du køber lås.

Opbevar VAREFAKTA – deklarationen er dit bevis på, at du har købt en forsikringsgodkendt lås.

Har du brug for en lås, der ikke vejer ret meget?
en lås uden nøgle?
at cyklen kan låses fast?

Tænk over dit behov og spørg forhandleren til råds.

Cykellåse med VAREFAKTA kontrolleres:
Varefakta får udtaget stikprøver af godkendte låse i butikkerne eller hos producenten. Låsene afprøves på et neutralt afprøvningsinstitut efter Varefaktas regler. Kontrollen omfatter f.eks. vejrbestandighed (rust og kulde), og opbrydningsforsøg.