RI-mærkning afløser GDA

GDA er ikke forenelig med den nye mærkningsforordning, vurderer EU, der vil have RI-mærkning i stedet. Den ligner dog til forveksling.

EU har meldt ud at GDA ikke kan anvendes sammen med den nye mærkningsforordning. Og da mærkningsforordningen praktisk talt gælder alle færdigpakkede fødevarer, så er GDA reelt dømt ude af EU.

Det sker for at harmonisere reglerne inden for EU, og i den forbindelse er de definerede guidelines et problem, mener EU.

GDA står for Guideline Daily Amount. EU frygter, at de vejledende indtag, som GDA betjener sig af, vil blive opfattet af forbrugerne, som noget man skal indtage.

Der er for eksempel ikke nogen officielle anbefalinger, om at man skal indtage minimum 20 g mættet fedt pr. dag, og forbrugerne skal ikke ledes til en fejlagtig forståelse af, at det er et nødvendigt indtag for at opretholde deres sundhed.

Som erstatning vil man i stedet operere med referenceindtag forkortet som RI. Selv om det ligner GDA meget, må det ikke kaldes sådan.

Retningslinjerne fremgår af mærkningsforordningen og er opridset som følger:

  • Energiværdien samt næringsstoffer kan udtrykkes som en procentdel af de referenceindtag, der er fastsat i bilag XIII, del B. pr. 100 g eller pr. 100 ml.
  • Der skal i umiddelbar nærhed tilføjes følgende erklæring ”Referenceindtag for en voksen gennemsnitsperson (8400 kJ / 2000 kcal)”
  • På færdigpakkede fødevarer, som er deklareret med den obligatoriske næringsdeklaration, kan energiværdien, fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt gentages med en procentandel af de referenceindtag, der er fastsat i bilag XIII, del B, og være udtrykt pr. portion eller pr. forbrugsenhed.
  • Ved gentagelse af RI på eksempelvis forsiden, må mængden af energi ikke angives pr. portionsenhed alene, men skal også angives pr. 100 g eller pr. 100 ml.
  • Anvendes angivelsen pr. portion eller pr. forbrugsenhed skal den anvendte portion eller enhed være letgenkendelig samt være anført på etiketten, og antallet af portioner eller enheder i pakninger skal være angivet.
  • Hvis deklarationen omfatter vitaminer og mineraler, kan indholdet af disse også udtrykkes som en procentandel af de referenceindtag, der er fastsat i bilag XIII, del A pr. 100 g eller pr. 100 ml.

28.06.2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Name *