Stikprøvekontrol afslører fejl i fire af ni produkter 

Sommerens stikprøvekontrol af non-food dagligvarer viste fejl ved husholdningsfilm, vatrondeller, fryseposer og stanniol. Til gengæld kun en enkelt fejl i kemisk-tekniske produkter. 

Af Ib Keld Jensen

Produkter med Varefakta-mærket bliver systematisk udtaget til stikprøvekontrol. Unødvendigt, kunne man måske tro, eftersom produkterne allerede har været en gang igennem Varefaktas grundige mærkningscheck for overhovedet at kunne smykke sig med Varefakta-mærket. Imidlertid viser det sig, at stikprøvekontrollerne jævnligt fanger fejl og uregelmæssigheder, der kan være opstået efter den første deklarerering.

Et eksempel er de vatrondeller, som kemiingeniør René Pedersen, der er ansat som non-food konsulent i Varefakta, testede hen over sommeren.

Et af kravene  for at få Varefakta er, at rondellerne skal kunne suge deres egen vægt 23 gange, og det kunne de pågældende rondeller, da de oprindeligt fik Varefakta.

Men ved stikprøvetesten var rondellerne kun i stand til at suge deres egen vægt 17 gange.

“Der er ingen tvivl om, at der er sket noget med kvaliteten undervejs,” fastslår René Pedersen, der har informeret den pågældende leverandør og informeret om, at fejlen skal rettes for fremover at kunne bære Varefakta-logoet.

Direktør Helga Møller mener ikke, at fejlen med rondellerne i sig selv nødvendigvis er alvorlig.

“Men det er klart, at forbrugerne skal kunne regne fuldstændig med, hvad der oplyses i deklarationen og at de krav, der er til at få Varefakta, bliver overholdt,” siger hun.

For lidt plads i frysepose

En anden fejl vedrørte fryseposer, der i følge deklarationen havde et nytterumfang på 3,5 liter. Stikprøvekontrollen afslørede, at det reelt udgjorde 3,0 liter. En rulle husholdningsfilm, overskred tolerancen til den mængde vand, der må fordampe gennem filmen, og så holdt målene ikke helt på en type stanniol.

“Efter min bedste overbevisning er vi formentlig de eneste eller i hvert fald blandt de meget få, der foretager denne form for systematisk stikprøvekontrol. Selv om vi måske blot et år forinden har foretaget en grundig gennemgang af produktet før deklarering, så finder vi fejl ved stikprøvekontrollen. Og man kan da ikke lade være med at spørge sig selv, om ikke der florerer flere fejl derude, som ikke er opdaget,” siger Helga Møller, der konkluderer, at eksemplerne viser, at det nytter at kontrollere.
Også en række kemisk-tekniske produkter er blevet kontrolleret, og hér var der ikke meget at komme efter, konstaterer René Pedersen.

“Vi fandt en enkelt flaske toiletrens, som kun indeholdt 981 milliliter, selvom den burde indeholde 1000 milliliter, men afvigelsen er så lille og fandtes kun i et af fem ens kontrollerede produkter, at det ikke giver anledning til yderligere.”