Australien stjernemærker fødevarer efter sundhed

Kirsten Träger har besøgt Australien og der mødt en ny mærkningsordning for fødevarer, der minder om den nordiske Nøglehulsmærkning – men alligevel ikke.

Af Kirsten Träger, freelance fødevarekonsulent hos Varefakta

Australien har en af de højeste rater af fedme og overvægt i verden.  63% voksne er overvægtige eller fede,  for børn er tallet 25%[1]. Dette er baggrunden for, at et partnerskab bestående af sundhedsmyndigheder, industrien og forbrugergrupper har indført en ny mærkningsordning ”Health Star Ratings” (HSR).

I Australien er næringsdeklaration ikke obligatorisk, som det er i Europa fra december 2016,  og det er opfattelsen, at forbrugerne har for travlt til at læse og forstå den, hvis den er angivet. HSR er derfor ment som en hurtig og nem måde at sammenligne ernæringsprofilen på færdigpakkede fødevarer. HSR går fra ½ til 5 stjerner, jo flere stjerner jo sundere.

HSR udløser naturligvis en fuld næringsdeklaration.

Stjernerne er beregnet på basis af en ernæringsprofil. Denne ernæringsprofil består af:

  • Energiindhold (kJ)
  • Risiko næringsstoffer: mættede fedtsyrer, natrium og sukkerarter. For højt indtag af disse kan medføre overvægt, fedme, visse cancer – og hjertesygdomme og type 2 diabetes[2].
  • Positive næringsstoffer og ingredienser: Kostfibre, protein, calcium, frugt, grøntsager, nødder og bælgfrugter. Indtag af disse næringsstoffer og ingredienser anses for at være gavnlige for helbredet – jo højere relativt indtag jo bedre[3].

HSR  beregnes pr 100 g/ml, og vises som en ring med farvemarkering af hvor mange stjerner produktet har, efterfulgt af en illustration af en  tønde med oplysning om energiindhold i kJ, samt evt. tønder med oplysning om  indhold af mættede fedtsyrer, sukkerarter, natrium og kostfibre.

Beregning

HSR basis points beregnes på grundlag af energiindhold, mættede fedtsyrer, sukkerarter og natrium pr. 100 g/ml[4]:

Ex

BasispointsEnergi kJ pr. 100 g/mlMættede fedtsyrer g pr. 100 g/mlSukkerarter g pr. 100 g/mlNatrium mg pr. 100 g/ml
0≤335≤1,0≤5,0≤90
1>335>1,0>5,0>90
2>670>2,0>9,0>180
3>1005>3,0>13,5>270

 

Skalaen går fra 0 til maximum 30 points, og der er kategorier for forskellige slags fødevarer, som vi kender det fra fx Nøglehulsmærkningen i Danmark.

Udover basispoints kan fødevaren score ekstra points for indhold af protein, kostfibre og frugt og grøntindhold (ikke fra koncentrat).

 

Dvs beregningsformlen er:

Samlet antal basispoints for energi, mættede fedtsyrer, sukkerarter og natrium

  • V points (indhold af frugt/grønt)
  • P points (Protein)
  • F Points (kostfibre).

Ex

PointsAntal stjerner
≤ 135 stjerner
14-164½ stjerne
17-204 stjerner

 

For fødevarer som fx pulversupper og nudler der skal anvendes med tilsætning af andre ingredienser, anføres HSR for det tilberedte produkt. Det er en forudsætning, at der er en udførlig tilberedningsanvisning på emballagen, og at forbrugeren følger denne anvisning.

HSR ordningen er frivillig og vil blive implementeret over en 5 årig periode fra starten i juni 2014. Det er planlagt at evaluere ordningen efter 2 år.

Forbrugerne kan ikke selv ud fra næringsdeklarationen kalkulere HSR, da også procentvist indhold af nogle ingredienser har indflydelse på beregningen. Men som med al anden mærkning er producenter og forhandlere ansvarlig for korrekt angivelse.

Det er stadig Varefaktas opfattelse at den bedste forbrugeroplysning er at læse og forstå varedeklarationerne incl.  næringsdeklaration.

 

[1] Australian Institute of Health and Welfare 2011-2012, og OECD Juni 2014.

[2] Healthstarrating.gov.au

[3] Eatforhealth.gov.au

[4] Healthstarrating.gov.au

 

Modtager du vores nyhedsbrev?