Varefakta spiller hovedrolle i DR´s Kontant

I program om næringsindholdet i to-go drikke optrådte Varefakta som gennemgående ekspertkilde.

Af Ib Keld Jensen, journalist

Torsdag den 28. april optrådte Varefakta som ekspert i udsendelsen Kontant på DR.

Kontant havde bedt Varefakta kommentere næringsindholdet i en række to-go drikke fra fem forskellige kæder, Joe & the Juice, Baresso, 7-Eleven, McDonalds samt Starbucks. Opgaven var lagt i hænderne på fødevarekonsulent Isabell Kristiansen.

Hun vurderede objektivt næringsindholdet i de pågældende drikke, som viste sig at være ganske interessant. En coffee cooler havde således et samlet sukkerindhold, tilsat sukker og naturligt forekommende sukker, der svarede til 45 sukkerknalder, hvilket blev helt konkret illustreret i udsendelsen.

”Vi er selvfølgelig tilfredse med, at vores ekspertise kan bruges i sammenhænge som denne, hvor det drejede sig om vurdering af varedeklarationen. Varefakta er netop sat i verden for at give forbrugerne de oplysninger, de har brug for, for at kunne træffe deres valg på et oplyst grundlag, hvorfor vores fokus er på varedeklarationer”, siger direktør Helga Møller, Varefakta.

Lovkrav i udlandet

Og det var forbrugernes manglende mulighed for at træffe deres valg på et oplyst grundlag, som var udsendelsens omdrejningspunkt.

I visse lande er det et lovkrav, at kæderestauranter skal oplyse om kalorieindhold i fastfood og to go-drikke, men det er der ikke krav om herhjemme.

Varefaktas gennemgang af drikkene viste, at nogle to-go drikke kunne dække godt en tredjedel af det  daglige energiindtag, man anbefaler for en gennemsnitsperson. Andre drikke viste sig at indeholde alt det sukker, man anbefaler at en gennemsnitsperson maximalt indtager i løbet af en dag.

Kontant fremlagde dokumentation for, at en stor del af danskerne ønsker at kende til kalorieindholdet i to-go drikke og fastfood og for, at det kan have afgørende betydning for deres valg.

 

Se indslaget hér: https://www.dr.dk/tv/se/kontant/#!/00:03

 

Modtager du vores nyhedsbrev?