5 years ago

Varefakta vil teste børneprodukter for skadelig kemi

I løbet af de kommende måneder vil Varefakta revidere forskrifterne for en række børneprodukter.

Af Ib Keld Jensen

En omfattende revision af forskrifterne for en række børneprodukter er i fuld sving på Varefaktas nonfood kontor i Roskilde.

Og fælles for de nye forskrifter bliver, at produkterne fremover i meget større omfang skal testes for tungmetaller, organiske stoffer – for eksempel bisfenol A  – og anden potentiel skadelig kemi.

Modsat den almindelige opfattelse hos mange forbrugere, så er børneprodukter sjældent testet, inden de sendes i handlen. Det er producentens ansvar, at produktet er sikkert og overholder gældende standarder, men det er ikke så tit, at det bliver uvildigt testet, om det rent faktisk er tilfældet.

Anderledes ser det ud med børneomsorgsprodukter med Varefaktas logo, som altid testes, inden de sendes på markedet og sidenhen stikprøvekontrolleres cirka en gang om året.

Hidtil har Varefakta primært testet, om produkterne havde holdbare overflader, som kunne tåle eksempelvis olie og vand.

Det nye er, at produkterne også vil blive testet for indhold af skadelig kemi, fordi børn kan finde på at slikke på, bide i møbler eller måske skrabe overfladebehandling af med tænderne.

Anledningen er, at den norske producent Stokke, som står bag den kendte Tripp Trapp-stol, har besluttet, at Varefakta skal deklarere en række af virksomhedens børneprodukter.

I forvejen har netop Tripp Trapp-stolen Varefakta-logo, men den får nu følgeskab af en række produkter som puslebord, krybber og juniorsenge.

De nye produkter fra Stokke med Varefakta ventes klar i første halvdel af 2017.