5 years ago

Vanskeligt at dokumentere fødevaresvindel

Tillidsforholdet er på spil mellem kunde og leverandør, når laboratorietest afslører forhold, som ikke kan forklares.

Af Ib Keld Jensen

Når Varefaktas stikprøvekontrol afslører et væsentligt højere vandindhold eller en helt anden næringsværdi i en fødevare, end recepten viser, uden at producenten kan komme med en plausibel forklaring, så kan der være tale om fødevaresvindel.

Svindel foregår utvivlsomt, men den kan være meget vanskelig at dokumentere, fastslår fødevarekonsulent Lise Skjødt, Varefakta.

Fødevaresvindel er på dagsordenen af flere årsager.

”Det er blevet en kriminel slagmark med økonomisk vinding for øje, samtidig med at forbrugere snydes til at købe et andet produkt, end de blev solgt af emballagen. Dertil kommer, at fødevaresikkerheden i fare. Når ingredienser udskiftes, eller holdbarheden ændres, kan det have helbredsmæssige konsekvenser,” fortæller Lise Skjødt.

Som følge af øget svindel er metoderne til påvisning og dokumentation af svindelen i rivende udvikling.

Et af midlerne til at fange svindlen er en såkaldt autencitetstest, der kan afsløre, om et produkt er ægte. Det gælder for eksempel olivenolie, der ifølge Europa parlamentet topper en liste over produkter med størst risiko for fødevaresvindel baseret på indberetninger fra detail- og brancheorganisationer i medlemslandene.

En autencitetstest vil kunne afsløre, om en extra jomfru olivenolie rent faktisk lever op til varebetegnelsen, eller om producenten har snydt på vægten med et ringere olieprodukt. Men selv når det er fastslået, kan man sjældent vide, om det er bevidst snyd eller en fejl.

“Man skal passe meget på med at beskylde en producent for fødevaresvindel. Det er meget vanskeligt at dokumentere, at nogen bevidst har forsøgt at snyde, og en anklage vil være meget alvorlig for tillidsforholdet mellem kunde og leverandør,” siger Lise Skjødt

Afvigelse i hver tredje kontrol

Hos Varefakta viser næsten hver tredje stikprøvekontrol afvigelser, men det hører til sjældenhederne, at afvigelserne ikke kan forklares og giver anledning til mistanke om svindel.

Når det sker, kontakter Varefakta altid laboratoriet først for at dobbeltsikre, at testens resultat er retvisende, men også for at sikre om en mistanke kan be- eller afkræftes.

“Først derefter rapporterer vi resultater til leverandøren, og holder vores kunder informeret om alt – både resultater og korrespondancer,” siger Lise Skjødt.

I langt de fleste tilfælde er der dog en god forklaring på afvigelserne. Det gælder for eksempel, når grøntsager høstet på forskellige tidspunkter eller dyrket forskellige steder afspejler sig som udsving i næringsværdierne.

“I tilfælde hvor sæsonudsving påvirker næringsværdierne, er det ikke engang sikkert, at vi ændrer deklarationen,” siger Lise Skjødt.

Fakta:

Europa parlamentets liste over produkter, der udgør størst risiko for svindel baseret på indberetninger fra detail og brancheorganisationer.

  1. Olivenolie
  2. Fisk
  3. Økologi
  4. Mælk
  5. Korn
  6. Honning, Ahornsirup
  7. Kaffe, te
  8. Krydderier
  9. Vin
  10. Visse frugtjuice