6 years siden

Cykellygter udstyres med tvivlsom blåstempling

En del cykellygteproducenter betegner deres lygter som ‘godkendte’, men det er en tvivlsom betegnelse, beskriver Politiken i en artikel i dagens udgave. Herhjemme er det kun Varefakta, der tester om lygterne lever op til lovens krav.

“Og vi har ikke godkendt nogen cykellygter, selvom vi meget gerne vil,” fortæller direktør Helga Møller, Varefakta.

Det er helt op til importører og producenter af cykellygter, om de vil  lade deres lygter teste af en tredje part, så de på uvildigt grundlag kan dokumentere og dermed reklamere med, at de er godkendte.

I stedet vælger en del importører alligevel at skrive et godkendt-stempel på emballagen uden at kunne dokumentere, at cykellygterne lever op til lovens krav om for eksempel at kunne ses på 300 meters afstand.

Til Politiken siger Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam, at han anser producenter og importørers selvgodkendelse som et kæmpe problem.

Og dårlige og for svagt lysende lygter kan være et stort problem i den mørke tid. Faktisk siger næsten to ud  af tre bilister, at de har oplevet farlige situationer som følge af for dårlig cykelbelysning, viser en undersøgelse som Wilke har foretaget for Varefakta. En del har oplevet farlige situationer mere end en gang.

2015.10.08