Cykellåse forbruger

CYKELLÅSE

Der findes 3 overordnede kategorier af cykellåse: nøglelås, kombinationslås og kodelås (læs mere her).

Hver kategori kan inddeles i flere typer af cykellåse, f.eks. ringlåse, bøjlelås og kædelåse (læs mere her). 

Det er vigtigt, at du bruger en godkendt cykellås. De fleste forsikringsselskaber udbetaler erstatning for en cykel, der bliver stjålet, hvis den var låst med en korrekt monteret lås som er Varefakta-mærket.

Husk at udfylde låsebeviset og få forhandlerstempel og dato på det.

Når du køber en godkendt cykellås af en dansk forhandler, medfølger et Varefakta Låsebevis. Låsebeviset skal anvendes, hvis din cykel bliver stjålet, derfor skal du huske at udfylde det.

Låsebeviset indeholder også følgende oplysninger om din cykellås:

  • Låsens navn og VK-nummer (Varefaktas Kontrolnummer).
  • Låsekategorien, f.eks. “nøglelås”.
  • Låsetypen, f.eks. “bøjlelås”, “kædelås” mv.
  • Kan eller skal fastmonteres.
  • Hvor låsen skal monteres, hvis den er beregnet til fastmontering, og hvilket værktøj der skal bruges.
  • Hvordan “løse” låse bruges korrekt.

Når du skal købe din nye lås, skal du overveje:

  • Om du har brug for en fastmonteret lås eller ej?
  • Hvilke krav dit forsikringsselskab har til en cykellås
Young businesswoman locking up her bicycle at the rack before she goes into work.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Varefakta-kontrollerede cykellåse kan købes hos din lokale cykellåsforhandler i dag, og tidligere godkendte cykellåse er ikke længere mulige at købe. 

Cykellåse som er på listen over ”tidligere godkendte” er stadig forsikringsgodkendte.

Husk at du skal have et låsebevis med stempel fra forhandleren til din lås for at forsikringen gælder, eller spørg dit forsikringsselskab om hvilke krav de stiller.     

Som hovedregel skal du have et låsebevis på din cykellås med stempel fra forhandleren af cykellåsen, for at forsikringen dækker ved tyveri.

Man kan derfor godt købe en godkendt cykellås på nettet, man skal dog være opmærksom på, at man køber låsen fra en dansk forhandler, da man ikke vil modtage et låsebevis ved køb fra en udenlandsk forhandler. Derudover, kan der godt være forskel på den samme lås, hvis den købes i udlandet sammenlignet med en lås købt hos en dansk forhandler, da kravene kan være forskellige fra land til land. 

Eftersom det kan variere hvilke krav forsikringsselskaberne stiller, råder vi til, at du henvender dig til dit forsikringsselskab for at få svar på om det er muligt eller ej.

Cykellåse med Varefakta-mærket er testet og godkendt af Varefakta ud fra Varefaktas forskrift. Som udgangspunkt kræver de danske forsikringsselskaber at du bruger en Varefakta-godkendt lås, ellers kan de nægte at udbetale erstatning, hvis din cykel bliver stjålet. 

Varefakta anbefaler, at du kontakter dit forsikringsselskab ved tvivl eller ved yderligere forsikringsspørgsmål. 

Varefakta er en frivillig mærkningsordning, hvorfor det er op til cykelproducenterne at beslutte, hvilke låse de ønsker testet af Varefakta. Det er derfor ikke alle cykellåse som testes og godkendes af Varefakta. Hvis en specifik lås ønskes godkendt, anbefales det, at man tager kontakt til producenten.

Varefakta har opsat krav til at teste og godkende elektroniske cykellåse, og de kan derfor principielt godt godkendes. Der er desværre ingen Varefakta godkendte elektroniske cykellåse endnu.

Varefakta er en frivillig mærkningsordning, hvorfor det er op til cykelproducenterne at beslutte, hvilke låse de ønsker testet af Varefakta. Det er derfor ikke alle cykellåse som testes og godkendes af Varefakta. Hvis en specifik lås ønskes godkendt, anbefales det, at man tager kontakt til producenten.

Er du som producent interesseret i at få godkendt en elektronisk cykellås kan Varefakta kontaktes på tlf.  +45 46 30 45 00 eller per mail cykellaase@varefakta.dk