Forstå holdbarhed og undgå unødigt madspild

Af Oliver Ørnfeld-Jensen.

DET ER MANDAG MORGEN OG DET KALDER PÅ EN STOR KOP KAFFE!

DU RÆKKER UD EFTER MÆLKEN, MEN OPDAGER TIL DIN STORE ÆRGERLSE, AT DEN HAR OVERSKREDET HOLDBARHEDSDATOEN. DER RØG DEN KOP KAFFE.

– MEN ER DET EGENTLIG NØDVENDIGT, AT KASSERE EN MÆLK SOM HAR OVERSKREDET DATOEN FOR ”BEDST FØR”?

Ikke nødvendigvis; Et produkt som mælk vil i de fleste tilfælde sagtens kunne bruges selvom holdbarhedsdatoen er overskredet. Dette skyldes at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at indtage mælk, hvis det både smager og lugter fint.

I mange tilfælde vil man altså selv kunne vurdere om et produkt godt kan spises selvom holdbarhedsdatoen er overskredet. Det kræver dog at man kender forskellen på ”Bedst før” og ”Sidste anvendelsesdato”.

Bedst før, skrives på produkter som ikke vil udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis det indtages efter at datoen overskrides. Datoen beskriver således det tidspunkt, hvor produktets kvalitet vil begynde at forringes. Men så længe produktets udseende, lugt og smag er fin, så kan det spises og man behøver ikke smide det ud.

Produkter der typisk er mærket med ”Bedst før”:

  • Mejeriprodukter
  • Brød
  • Øl, juice, saft osv.

Sidste anvendelsesdato, skrives på produkter hvor uønskede bakterier kan vokse i produktet og udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis produktet benyttes efter holdbarhedsdatoen. Produktets undseende, lugt og smag kan stadig være fin, men på trods af dette skal produktet smides ud hvis holdbarhedsdatoen er overskredet.

Produkter der typisk er mærket med ”Sidste anvendelsesdato”:

  • Kød og kødpålæg
  • Fisk
  • Færdigretter som ikke skal varmebehandles

     

Varefakta opfordrer derfor til at man vurderer de fødevarer med mærket med ”Bedst før” ud fra udseende, lugt og smag før man smider dem ud. Således kan man forebygge unødigt madspild i hjemmet og få mere ud af den mad vi køber.

Varefakta støtter desuden Too Good To Go’s madspildskampagne, hvor ”Ofte god efter” kan tilføjes til ”Bedst før”-mærkede produktet, for at sætte yderligere fokus på at disse produkter ofte kan spises på trods af en overskredet holdbarhedsdato. 

 

Læs vores 5 gode råd til at undgpå madspild her.

Du kan læse mere om:

hands of a young girl put clothes in the washing machine drum
Vaske- og plejesymboler

Forstå vaskesymboler og plejeanvisningerne på tekstiler med Varefaktas oversigt.

man-with-sport-nutrition-picture-id672627592
Kosttilskud

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue markedet af kosttilskud, som man køber til sig selv og sin familie.

Barnevognssele
Barnevognsseler

Varefakta-mærkede barnevognsseler skaber ekstra tryghed for både forældre til små børn og producenter af barnevognsseler.

Del

Del på facebook
Del på linkedin