Guide til at læse varedeklarationen på dyrefoder

Af Laura Meyhoff.

Det kan være svært at overskue varedeklarationen på dyrefoder. Som ejer af et kæledyr går man unægtelig op i, hvad man serverer af dyrefoder for sin kat, hund, kanariefugl eller kanin. – men hvad betyder den information, som du kan finde på varens bagside i varedeklaration? Varefakta har samlet en række forklaringer, der gør dig lidt klogere på, hvorfor du med fordel bør vende varen om og læse varedeklarationen på dit foder.

Når dit kæledyr skal holde sig sund og rask hele livet, er det vigtigt, at det får det rigtige dyrefoder, der indeholder det minimum af næringsstoffer, som din hund, kat eller hamster skal have. Her spiller foderet til dit kæledyr en vigtig rolle.
Mærkning af foder skal fortælle køberen, hvilke ingredienser foderet består af, hvilket næringsindhold foderet har og hvad det skal bruges til. Desuden skal mærkningen sikre sporbarheden og den må ikke være vildledende.

Varedeklarationens informationer

fodertype

Det skal i deklarationen angives med hvilket formål foderet skal anvendes:

  • fodermiddel (de dele som udgør et foder eller sælges som et fodermiddel i sig selv fx solsikkefrø eller tørrede griseører)
  • fuldfoder (dækker kæledyrets daglige behov) eller
  • tilskudsfoder (anvendes som supplement til fuldfoder, som fx godbid eller snack).

NAVN ELLER FIRMA OG ADRESSEN PÅ DEN MÆRKNINGSANSVARLIGE

Denne oplysning giver dig mulighed for at få info om afsenderen af foderet og hvem der kan tages kontakt til ved spørgsmål til foderet og mærkningen.

Nettovægt

Nettovægten fortæller dig om foderets samlede vægt uden emballage.

Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer er de stoffer der anvendes i foder mhp. at forbedre kvaliteten, forbedre dyrs ydeevne og generelle sundhed.

Vandindhold

Vandindholdet hænger typisk sammen med hvilken slags foder, der er tale om; tørfoder har et lavere vandindhold hvorimod vådfoder har et højere vandindhold.

Dyrefoder forhandles også i dit supermarked

Det foder, man finder i supermarkedet, er produceret efter europæisk lovgivning og det vil per definition indeholde de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, som dit kæledyr har brug for. På hylderne i supermarkedet finder du også Varefakta-mærket dyrefoder – vi mærker og kontrollerer alt fra kattemad, tørrede griseører, tyggestænger, vådfoder og hundekiks.

Varefakta-mærket dyrefoder

Varefakta kontrollerer, at dyrefoderet er produceret efter europæisk lovgivning og at det dermed indeholder de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, som dit kæledyr har brug for.

Herudover vil en Varefakta-mærket dyrefoderdeklaration altid indeholde oplysning om varens fremstillingsdato samt information om holdbarhed for den uåbnede og åbnede vare. Denne information er ikke lovpligtig at angive, men Varefakta mener, at dette er god forbrugeroplysning og vi sikrer derfor at disse oplysninger angives på Varefakta-mærkede dyrefoderprodukter.

Er dit kæledyrs mad mærket og kontrolleret af Varefakta, så kan du være sikker på, at foderet holder hvad det lover over tid i butikkerne og overfor for dig som kæledyrsejer. Vi kontrollerer bl.a. for afvigelser på emballage, fodertilsætningsstoffer, analytiske bestanddele og nettovægt.

Dyrefoder

Du kan læse mere om:

DanskVarefakta_28-10-20_28570
Hvd betyder BGB og BOB?

I forbindelse med din indkøbstur er du måske stødt på disse mærker, i forkortet tale hedder de BOB og BGB. Begge mærker bæres af fødevarer eller landbrugsprodukter, som har særlige kvaliteter og traditioner.

alessio-soggetti-k_IAQGHzwXw-unsplash
Husk låsebeviset når du køber cykellås

Når du køber en Varefakta-godkendt cykellås af en dansk forhandler, medfølger et låsebevis. Låsebeviset skal anvendes, hvis din cykel bliver stjålet.

photo-1560521166-e4af6324303d
Kend tilsætningsstofferne

Tilsætningsstoffer er naturlige eller kemisk fremstillede stoffer med forskellige funktioner. Stofferne bruges for at bevare, tilføre eller ændre egenskaber ved fødevarer. 

Del

Del på facebook
Del på linkedin