Af Camilla Andersen.
Det kan være svært at overskue varedeklarationen på et kosttilskud. Informationerne er ofte spredt rundt omkring på varens indpakning, men tilsammen udgør de varedeklarationen. Men hvad betyder alt det på varens bagside? Varefakta har samlet en række forklaringer, der gør dig lidt klogere på, hvorfor du med fordel bør vende varen om og læse varedeklarationen.
Varens navn
Varens navn er ikke den lovpligtige information. Den lovpligtige information er “varebetegnelsen”. Varebetegnelsen står oftest øverst i varedeklarationen, og på kosttilskudsprodukter skal varebetegnelsen altid være ”Kosttilskud”. Ofte vil der efterfølgende være en beskrivelse af, hvilket kosttilskudsprodukt der er tale om, fx B-vitamin [1].
ingrediensliste
Ingredienslisten viser dig, hvad varen består af. Ingredienserne skal stå i rækkefølge efter, hvor meget varen indeholder af hver ingrediens. Det der er mest af, står først.
I ingredienslisten skal ingredienserne angives ved deres specifikke betegnelse, dvs. navnet på den tilsatte ingrediens eller stof (fx retinol, der er en kilde til vitamin A). For tilsatte vitaminer og mineraler kan der i stedet angives næringsstofbetegnelsen (fx vitamin A). På kosttilskud skal planteingredienser angives med både det danske og det latinske navn i parentes, for at forbrugeren nemt kan identificere planten[1].
NÆRINGSDEKLARATION
Næringsindhold:
Under ”Næringsindhold” kan du finde vigtige oplysninger om kosttilskuddets indhold af næringsstoffer. Mængden af næringsstoffer og andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning skal deklareres med en bestemt måleenhed alt efter hvilket vitamin eller mineral det er fx 10 mg eller 10 µg[1].
Procent af referenceværdi (RI):
Oplysninger om vitaminer og mineraler skal ligeledes angives i procent af referenceværdier. %RI på kosttilskud angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffet du får ved at tage kosttilskuddet. Det er sat i forhold til, hvad en gennemsnitsperson spiser og drikker på en dag. %RI er altså ikke en anbefaling eller et mål for en vis mængde af vitaminer eller mineraler, du skal indtage per dag[1].
ANBEFALET DAGLIG DOSIS
Næringsindholdet i et kosttilskud skal angives i forhold til anbefalet daglig dosis. Anbefalet daglig dosis forklarer, hvor mange tabletter, doser eller mængde du anbefales at indtage, og som næringsværdierne referer til[1].
STANDARDPÅSKRIFTER
På kosttilskud er det obligatorisk, at angive følgende pligtsætninger:
- en advarsel om ikke at indtage en højere dosis end den angivne anbefalede daglige dosis,
- en angivelse af, at kosttilskud ikke bør træde i stedet for varieret kost, og
- en angivelse af, at produkterne bør opbevares uden for små børns rækkevidde[1].
ERNÆRINGS- OG SUNDHEDSANPRINSNINGER
Kosttilskud kan markedsføres med anprisninger. Anprisninger er ord, billeder, tekst, udtalelser mm. om produktets næringsindhold og sundhedsmæssige effekter. Kun EU-godkendte ernærings- og sundhedsanprisninger må bruges[1].
Vil du vide mere om brugen af ernærings- og sundhedsanprisninger på kosttilskud, så læs med her Markedsføring af kosttilskud og brugen af anprisninger.
Du kan læse mere om:

Op imod halvdelen af de cykellåse Varefakta modtager, bliver mødt af en nedadvendt tommelfinger. Kvaliteten er så ringe, at det ville være spild af penge at gennemføre en egentlig test.

For vaske-, rengørings- og opvaskemidler er der ikke krav om fuld deklaration i lovgivningen. Her vil man som oftest se, at indholdstofferne i produktet er oplyst i overordnede ingrediensgrupper, som f.eks. ’nonioniske tensider’ eller ’zeoliter’.

Tilsætningsstoffer er naturlige eller kemisk fremstillede stoffer med forskellige funktioner. Stofferne bruges for at bevare, tilføre eller ændre egenskaber ved fødevarer.