Midlertidig dispensation til mærkningen af fødevarer

På grund af situationen i Ukraine er fødevareingredienser, som solsikkeolie og hørfrø, blevet sværere for fødevareproducenter at skaffe. Fødevarestyrelsen har derfor givet en midlertidig dispensation til mærkningen af fødevarer, således at allerede trykt emballage kan opbruges, selvom en pågældende ingrediens ikke længere kan skaffes, og er BLEVET erstattet med en anden.

MANGEL PÅ INGREDIENSER FØRER TIL RECEPTÆNDRINGER

Der er som følge af situationen i Ukraine opstået problemer for danske fødevarevirksomheder med forsyning af blandt andet hørfrø, solsikkeolie og –lecitin.

Dette mærker vi allerede konsekvensen af hos Varefakta. Her oplever vi, at vores kunder henvender sig med ønske om, at få foretaget ændringer i specifikke varers deklarationer pga. receptændringer på de af deres varer, der indeholder solsikkeolie. Det kan eksempelvis betyde, at solsikkeolien i sammensatte fødevarer, som chips, brød og konserves, skal udskiftes med en anden type vegetabilsk olie.

MIDLERTIDIG DISPENSATION TIL MÆRKNINGEN AF FØDEVARER

EU-Kommissionen og myndighederne har dog reageret hurtigt på situationen, og givet en midlertidig dispensation til mærkningen af fødevarer. Allerede trykt emballage kan således opbruges, selvom ingredienserne ikke længere kan skaffes, og derfor er erstattet med en anden. 

Accepten sker betinget af, at lovgivningen for oplysning om allergener til forbrugerne i alle tilfælde er opfyldt, og at der ikke sker vildledning af forbrugerne.

Som udgangspunkt kræves det ved udskiftning af en ingrediens ikke, at der skal skiltes i butikkerne med ændringen af ingredienslisten. 

Denne midlertidige foranstaltning gælder for det danske marked, så længe der er behov, eller indtil Fødevarestyrelsen får en anden melding fra EU-Kommissionen.

Læs mere om de midlertidige foranstaltninger her.

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT IMPLEMENTERE ÆNDRINGERNE?

Varefaktas fødevarekonsulenter sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for rådgivning vedr. den midlertidige dispensation eller hvis du har brug for hjælp til at mærke dine varer.
Kontakt os på varefakta@varefakta.dk eller (+45) 46 30 45 00.

Del

Share on facebook
Share on linkedin