Kommissionen har udsendt KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2024/1141 af 14. december 2023 om ændring af bilag II og III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 for så vidt angår særlige hygiejnekrav for visse kødprodukter, fiskevarer, mejeriprodukter og æg. Dette medfører bl.a. ændringer i forbindelse med identifikationsmærket.
En af de væsentligste ændringer i forordningen er opdateringen af identifikationsmærket, som anvendes til sporbarhed af animalske fødevarer:
Identifikationsmærke:
- Ændring af forkortelse: Fra “EF” til “EU” eller tilsvarende på andre sprog.
”Når mærket anvendes af en virksomhed, der er beliggende inden for Unionen, skal det være ovalt og omfatte forkortelsen for Den Europæiske Union (»Unionen«) på et af Unionens officielle sprog som følger: EC, EU, EL, UE, EE, AE, ES, EÚ. Disse forkortelser må ikke indgå i mærker, der anvendes af virksomheder uden for Unionen på produkter, som importeres til Unionen.”
- Overgangen til den nye forkortelse skal være fuldført senest 31. december 2028. Produkter der bærer et identifikationsmærke med forkortelsen for »Det Europæiske Fællesskab« før afslutningen på overgangsperioden, kan dog forblive på markedet.
Læs Kommissionens delegerede forordning her.
Hvad er et identifikationsmærke?
Identifikationsmærket er et ovalt mærke, som gør det muligt at spore en vare tilbage til den virksomhed, der har produceret eller pakket den. Mærket indeholder en landekode (fx DK for Danmark), virksomhedens identifikationsnummer og en forkortelse for EU.
Anvendelse af identifikationsmærket
Identifikationsmærket er påkrævet for alle produkter af animalsk oprindelse, som behandles i engrosvirksomheder. Det skal placeres på produktet, indpakningen eller emballagen, afhængigt af produktets præsentation. Mærket sikrer sporbarhed og er vigtigt for myndighedernes kontrol med fødevarernes oprindelse.
Virksomhedens ansvar
Fødevarevirksomheder har ansvaret for at påsætte identifikationsmærker på animalske fødevarer, før disse forlader virksomheden. Dette gælder både for engrosvirksomheder og visse detailvirksomheder, der har fået et autorisationsnummer i forbindelse med autorisation. Identifikationsmærkerne skal være let læselige og må ikke kunne slettes, så myndighederne tydeligt kan se dem.
Krav til mærkningen
Selvom der ikke er krav om en bestemt størrelse på identifikationsmærkerne, skal de være tydelige og læselige. Det er anbefalelsesværdigt at placere mærket både på indpakningen og emballagen for bedre synlighed, men det er ikke et krav.
Har du brug for hjælp eller spørgsmål til ændringerne?
Læs Kommissionens delegerede forordning her:
Læs mere om hvordan Varefakta kan hjælpe dig.
Du er velkommen til at kontakte Varefakta på telefon: (+45) 46304500 eller via mail: varefakta@varefakta.dk