Ny mærkning skal fjerne plast i naturen

Har du lagt mærke til de nye mærker på hygiejnebind, vådservietter  og engangskaffekopper?

Mærkerne er en del af den nye EU-lovgivning; SUP direktivet (Single Use Plastic), som har til formål at mindske plastaffald i vores omgivelser og gøre forbrugereN mere opmærksom på ikke, at smide affald i naturen.

EU'S NYE ENGANGSPLASTDIREKTIV

I 2019 trådte EU’s direktiv om reduktion af visse engangsplastprodukters miljøpåvirkning formelt i kraft. Danmark har siden arbejdet med, at implementere EU-lovgivningen i national lovgivning.

De nye regler får betydning for virksomheder, der producerer og markedsfører produkter i engangsplast og produkter, der indeholder plast.

Direktivet retter sig mod produkter, der hyppigst er fundet på strande i Europa. I forbindelse med udarbejdelsen af direktivet er det nemlig vurderet, at plastik udgør 80-85 % af havaffald på strande baseret på optællinger af affald. Heraf udgør engangsplastik 50 % og fiskerirelaterede genstande 27 % [1]. 

Samtidig skal direktivet fremme anvendelsen af produkter, der egner sig til, at blive genbrugt og genanvendt. Direktivet omfatter derfor både forbud mod en række engangsplastprodukter samt ny mærkning.

MÆRKNING AF PRODUKTER, DER INDEHOLDER PLAST

Visse produkter skal påføres en tydelig og standardiseret mærkning med angivelse af, hvordan affaldet bortskaffes og nævne produktets negative virkninger for miljøet og dets plastindhold. Det gælder hygiejnebind, tamponer og indføringshylstre til tamponer, vådservietter, drikkebægre og cigaretter med filter. 

Vådservietter tilføjet ny mærkning om, at der er plastik i produktet samt ikoner, der viser, hvordan affaldet ikke må bortskaffes.

FORBUD MOD EN RÆKKE ENGANGSPLASTPRODUKTER

Direktivet omfatter også forbud mod en række engangsplastprodukter. Forbuddet trådte i kraft d. 3. juli 2021 og omfatter engangsbestik (inkl. spisepinde), tallerkner, vatpinde, sugerør, kopper af EPS (”flamingo”), og ballonpinde af plast.

Forbuddet omfatter ydermere produkter med en plastcoating. Det vil sige, at fx et kaffekrus eller en paptallerken med en indvendig plastcoating, også er omfattet af forbuddet. 

Hvis butikkerne har disse varer på lager, må de gerne sælge ud produkter, som er gjort tilgængeligt på markedet før 3. juli 2021 [2][3].

NYE ALTERNATIVER TIL PLAST

Direktivet skal også sikre alternative produkter til engangsplasten fx papirsugerør eller papirbestik. Varefaktas tekniske og regulatoriske konsulent Simone Sofie Rosholm støtter op om det nye plastdirektiv. Simone mener dog også, at det vil blive en udfordring, at få en god brugskvalitet i de alternative produkter, som bliver produceret. Hun stiller samtidig spørgsmålstegn ved om produkterne kan udfylde de samme formål som produkterne af plast kan. Kan en papirske fx bruges til varm Chili con Carne uden at knække, så varm mad havner i skødet? Og kan sugerøret af papir stå i drinken i længere tid, uden at blive blødt?

Simone fortæller, at Varefaktas nonfoodafdeling fremadrettet vil stille krav til de nye produkter. Produkterne skal kunne leve op til forventet brug hos forbrugeren, samt være sikre at bruge, – både ud fra et sundhedsmæssigt og sikkerhedsmæssigt synspunkt. Dette vil Varefakta være med til at sikre gennem indhentning af dokumentation samt via stikprøvekontrol.

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT IMPLEMENTERE ÆNDRINGERNE?

Varefaktas nonfoodkonsulenter sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for rådgivning vedr. det nye EU direktiv eller hvis du har brug for hjælp til ar mærke dine varer jf. de nye regler.
Kontakt os på varefakta@varefakta.dk eller (+45) 46 30 45 00.

Del

Del på facebook
Del på linkedin

Modtager du vores nyhedsbrev?

Hold dig opdateret – og få faglige nyheder og inspiration vedr. mærkning af forbrugerprodukter, samt information om Varefaktas services, kurser, Croissant Talks og andre events.

Varefakta passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.