Fødevarestyrelsen
Varefakta samarbejder med Fødevarestyrelsen vedr. kontrol af fødevarer. Varer med Varefakta har siden 2016 været fritaget for Fødevarestyrelsens basiskontrol af mærkningen.
Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der i dagtilbud benyttes barnevognsseler, der er kontrolleret af Varefakta.
Dette nævnes blandt andet i Sundhedsstyrelsens rådgivningsnotat “Anvendelse af soveseler i dagtilbud” senest opdt. i 2019. Notatet indeholder følgende krav: ”Soveselen skal opfylde den europæiske sikkerhedsstandard EN 13210:2004 og være godkendt af Varefakta og mærket VAREFAKTA.”
Anbefalingen uddybes yderligere i Børne- og Undervisningsministeriets ”Vejledning om dagtilbud m.v.” (nr. 9109 af 27/02/2015), der beskriver reglerne om dagtilbud til børn indtil skolealderen: “Barneseler 140. Det anbefales, at anvendelse af barneseler (soveseler) i dagtilbud i videst muligst omfang undgås. Hvor en anvendelse af barneseler undtagelsesvis findes nødvendig, bør der alene benyttes seler godkendt af Dansk Varefakta. Der henvises til Sundhedsstyrelsens rådgivningsnotat »Anvendelse af soveseler i dagtilbud til børn«, 2013, som findes i en elektronisk udgave på Sundhedsstyrelsens hjemmeside på www.sst.dk”
Forsikring & Pension
“I F&P er vi glade for det mangeårlige samarbejde med Varefakta, som giver forsikringsbranchen mulighed for at stille nogle grundlæggende kvalitetskrav til cykellåse, som er let at opfylde for den almindelige forbruger. Der er for os ingen tvivl om, at antallet af cykeltyverier er faldet siden 1993, og at hovedforklaringen er forbedrede cykellåse i forbindelse med Varefakta-mærkning.” Pia Holm Steffensen. Underdirektør, Forsikring & Forebyggelse F&P
I 1993 indførte Forsikring & Pension og Varefakta nye krav til cykellåse. Herudover har Varefakta fast haft en repræsentant fra Forsikring & Pension i Varefaktas Låsekyndigeudvalg (LKU), der er med til at godkende og stikprøvekontrollere Varefakta-mærkede cykellåse.
Rådet for Sikker Trafik
Varefakta og Rådet for Sikker Trafik samarbejder om at fremme cyklisters sikkerhed gennem korrekt og godkendt udstyr. Varefakta tester og kontrollerer cykellåse, hvilket er afgørende for at opfylde lovkrav og sikre, at cyklister er beskyttede mod cykeltyveri. Dette samarbejde kombinerer Varefaktas ekspertise i produktsikkerhed med Rådet for Sikker Trafiks fokus på trafikregler og sikkerhed.
Læs mere om, hvilket lovpligtigt udstyr, der skal være på din cykel for at du må køre på den i trafikken hos Rådet for Sikker Trafik:
Copenhagen Business School
Varefakta har i sommeren 2019 indgået et partnerskab med CBS pg FairSpeak vedr. eye-tracking af, hvor længe og hvorhenne en forbruger kigger på emballagen. Herudover samarbejder Varefakta løbende med sturende fra CBS vedr. integration af Varefakta som case i deres speciale- og bachelorprojekter.
Viktor Smith, Associate professor, PhD hos CBS samt leder af FairSpeak, fortæller om partnerskabet: “Vi ser Varefaktas mangeårige indsats for at gå skridtet videre end minimumskravene i lovgivning/myndighedspraksis (med tilhørende ’smuthuller’) som temmelig unik på det danske detailmarked og også internationalt. Rigtigt håndteret ligger der heri også en oplagt konkurrencefordel for Varefaktas samarbejdspartnere på producent- og detailsiden i kraft af muligheden for at brande sig på at prioritere fair snak på et ofte uigennemskueligt marked som en naturlig del af deres kundekommunikation.
FairSpeak har siden 2019 haft en løbede dialog med Varefakta om, hvordan dette momentum bedst kan bevares og videreudvikles fremover. Det har hidtil bl.a. udmøntet i en eyetracking-test af forbrugeres visuelle opmærksomhed på Varefakta-mærket og integration af Varefakta som case i et antal speciale- og bachelorprojekter.”
Retur
RETUR er en familie af non-profit kollektive ordninger, der håndterer producentansvaret på elektronik-, batterier-, emballage-, og tekstilprodukter for importører og producenter. RETUR arbejder for at øge genbrug og genanvendelse, hvor så mange dyrebare ressourcer som muligt bliver løftet op fra affaldsstrømmen og kommer tilbage til kredsløbet – Retur til fremtiden.
Varefakta hjælper RETURs medlemmer med at blive klar til det udvidet producentansvar for emballage, ved at indsamle og strukturere deres emballagedata i softwaren Varefakta Packaging.
Varefakta og RETUR holder løbende webinarer sammen vedr. det udvidede producentansvar for emballage.
VANA
VANA er en kollektiv ordning for virksomheder, som bliver omfattet af producentansvaret for emballage. VANA påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret på vegne af deres medlemmer.
Varefakta er indgået i et samarbejde med VANA fordi vi med hjælp fra vores service Varefakta Packaging rigtig gerne vil være med til, at skabe de bedste forudsætninger for, at danske virksomheder kan nå i mål med deres forpligtelser vedrørende producentansvaret!
Københavns Universitet
Varefakta samarbejder med Københavns Universitet om at afholde universitetskurser for universitetsstuderende samt efteruddanne kandidater i korrekt mærkning af forbrugerprodukter.
Herudover deltager Varefakta i Aftagerpanelet for Fødevarer, Human ernæring og Idræt på science i perioden 2022-2024.
Aftagerpaneler skal jf. Universitetsloven bestå af offentlige og private virksomheder og institutioner, der kan have en interesse i at ansætte de færdige kandidater. Aftagerpanelerne på SCIENCE (Københavns Universitet) er rådgivende og fungerer som et forum for systematisk dialog med dem, der ansætter fakultetets færdiguddannede og/eller benytter fakultetets tilbud om efter- og videreuddannelse. Panelet skal derfor udtale sig om uddannelsernes kvalitet og relevans, som er afgørende for fakultets kvalitetssikringssystem.