Planteingredienser og ekstrakter af planteingredienser i kosttilskud

Hvis du importerer eller producerer kosttilskud, der indeholder planteingredienser eller ekstrakter af planteingredienser, er der særlige regler, som du skal...

Hvis du importerer eller producerer kosttilskud, der indeholder planteingredienser eller ekstrakter af planteingredienser, er der særlige regler, som du skal være opmærksom på.

Kosttilskud er omfattet af fødevarelovgivningen, og mærkningen skal derfor følge de generelle mærkningsregler. Dog er der særlige regler for angivelse af planteingredienser og ekstrakter heraf. Planteingredienser i kosttilskud skal nemlig angives med både det danske og specifikke latinske navn. Det latinske navn, som skal stå i parentes efter det danske navn, skal sikre, at forbrugeren entydigt kan identificere planten. Et eksempel kan være ”ginseng ekstrakt (Panax ginseng C.A. Meyer)” eller ”Rosenrod ekstrakt (rhodiola rosea L.)”.

Bekendtgørelse om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler til fødevarer

Der kan være tilsat visse andre stoffer som ikke er vitaminer og mineraler til dit kosttilskud. Stoffer som er tilsat med det formål at give en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.

”Bekendtgørelse om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler til fødevarer[1]” er en dansk lovgivning, der regulerer, hvordan bestemte stoffer, må tilsættes fødevarer, herunder også kosttilskud. Disse stoffer kan omfatte aminosyrer, koffein, planteekstrakter, og andre bioaktive ingredienser, der kan have en fysiologisk eller ernæringsmæssig effekt på kroppen.

Formålet med bekendtgørelsen er at sikre, at tilsætningen af disse stoffer til fødevarer ikke udgør en sundhedsrisiko for forbrugerne. Bekendtgørelsen fastsætter regler for:

  • Godkendelse af stoffer: Visse stoffer må kun tilsættes fødevarer, hvis de er blevet godkendt af myndighederne, og hvis der er fastsat specifikke grænseværdier for deres anvendelse.
  • Mærkning: Fødevarer, der indeholder disse stoffer, skal mærkes korrekt, så forbrugerne er opmærksomme på, hvad produktet indeholder, og hvilke potentielle virkninger det kan have.

EFSA Compendium of Botanicals

”EFSA Compendium of Botanicals[2]” er en database som indeholder en omfattende liste af planter og botaniske ingredienser, som er blevet rapporteret at have toksiske eller uønskede virkninger, når de anvendes i fødevarer eller kosttilskud. Listen kan hjælpe med at identificere potentielle risici ved brug af bestemte botaniske ingredienser.

Novel food

Novel food er fødevarer, der ikke har været anvendt til konsum i nævneværdigt omfang i EU før maj 1997. Hvis et kosttilskud indeholder novel food ingredienser, som ikke har været anvendt før maj 1997, skal ingredienserne forhåndsgodkendes inden kosttilskuddet markedsføres. Dette skal der ansøges om hos Fødevarestyrelsen. Hvis ingredienserne i et kosttilskud har været anvendt til konsum før maj 1997, betragtes det ikke som novel food. Her er det tilstrækkeligt at dokumentere salg af det pågældende kosttilskud eller kosttilskudsingrediens i et EU-land før maj 1997.

Varefaktas arbejde med planteingredienser og ekstrakter af planteingredienser i kosttilskud

Varefakta ønsker at give alle forbrugere korrekte og fyldestgørende oplysninger om et kosttilskud, så de kan træffe et oplyst og sikkert valg, når de køber kosttilskud til dem selv og deres familie. Varefakta tilbyder ikke logo på kosttilskud med planteingredienser eller ekstrakter af planteingredienser, da Varefakta ikke har mulighed for at vurdere en sikkerhedsvurdering af et planteekstrakt.