To nye produktkrav er på vej

Producerer og markedsfører din virksomhed drikkevarebeholdere og drikkeflaskeprodukter? – Så skal du være opmærksom på, at der fra juli 2024...

Producerer og markedsfører din virksomhed drikkevarebeholdere og drikkeflaskeprodukter? – Så skal du være opmærksom på, at der fra juli 2024 bliver krav om fastsættelse af låg på drikkevarebeholdere og fra 2025 indføres der krav til genanvendt indhold af plast i drikkeflasker.

I 2019 trådte EU’s direktiv om reduktion af visse engangsplastprodukters miljøpåvirkning formelt i kraft. Danmark har siden arbejdet med at implementere EU-lovgivningen i national lovgivning.

Som en del af engangsplastdirektivet skal der inden længe implementeres to nye produktkrav. Fra 3. juli 2024 bliver der krav om fastsættelse af låg på drikkevarebeholdere og fra 2025 indføres, der krav til genanvendt indhold af plast i drikkeflasker.

Låg på drikkevarebeholdere skal være fastgjort

Formålet med det nye krav vedr. fastsættelse af låg på drikkevarebeholdere er at sikre, at låg indsamles til genanvendelse sammen med flasker og beholdere til drikkevarer.

Drikkevarebeholdere med en kapacitet på op til tre liter må fremadrettet kun markedsføres, hvis kapslerne og lågene forbliver fastgjort til beholderne under produktets planlagte brugsfase.
Det gælder for beholdere til væske såsom drikkeflasker, herunder kapsler og låg til disse, og kompositemballage så som kartoner til drikkevarer, herunder kapsler og låg til disse.

Krav til genanvendt indhold af plast i drikkeflasker

Drikkeflasker primært fremstillet af polyethylenterephtalat (PET) skal fra 2025 indeholde mindst 25 % genanvendt plast, og 30 % genanvendt plast i 2030.

Formålet med det nye krav er, at øge mængden af genanvendt plast i nye drikkeflasker og –beholdere. Dette vil blive beregnet som et gennemsnit for alle PET-flasker, der markedsføres på den pågældende medlemsstats område.

Produktkravene omfatter ikke:

  • Drikkevarebeholdere af glas eller metal, der har kapsler og låg af plast.
  • Drikkevarebeholdere, der er beregnet og anvendes til fødevarer til særlige medicinske formål som defineret i artikel 2, litra g), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 609/2013 (3), som er i flydende form.

Varefakta stiller krav til engangsemballage

Hos Varefakta stiller vi også krav til engangsemballage. Produkterne skal kunne leve op til forventet brug hos forbrugeren, samt være sikre at bruge, – både ud fra et sundhedsmæssigt og sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Dette er Varefakta med til at sikre gennem indhentning af dokumentation samt via stikprøvekontrol. Det betyder i praksis, at en trægaffel skal kunne bruges til at spise med uden at knække, og papirsugerøret ikke skal blive opløst efter 5 minutter i en drikkevare. Derudover skal produkterne selvfølgelig overholde alle lovkrav med hensyn til indholdsstoffer.

Læs mere om engangsplastdirektivet

Læs mere her, hvor vi har skrevet om engangsplastdirektivets første skridt – nemlig mærkerne på bl.a. vådservietter, engangskopper og hygiejnebind, der har til formål at mindske plastaffald i vores omgivelser og gøre forbrugerne opmærksom på ikke, at smide affald i naturen.

Du kan også finde mere information om engangsplastdirektivet på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Har du brug for hjælp til at implementere ændringerne?

Varefaktas nonfoodkonsulenter sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for rådgivning vedr. de kommende produktkrav eller hvis du har brug for hjælp til at mærke dine varer jf. de nye regler.

Kontakt os på varefakta@varefakta.dk eller (+45) 46 30 45 00.