Bliv klogere på fødevarekontaktmaterialer

Af Laura Meyhoff Petersen.

Der er skrappe krav til materialer bestemt til at komme i kontakt med fødevarer. For at sikre disse materialers sikkerhed for dig som forbruger, er der indført en række lovkrav og kontrolforanstaltninger i EU.

HVAD ER FØDEVAREKONTAKTMATERIALER?

Fødevarekontaktmaterialer er en fælles betegnelse for emballage og genstande, der kan anvendes til opbevaring af fødevarer eller til at komme i kontakt med fødevarer. Det kan fx være papir, pap, glas eller plast.

Kravene til fødevareemballage er stigende i disse år. Udover store krav til emballagers primære funktionalitet, såsom mekanisk styrke, barriereegenskaber, brugsegenskaber etc., stilles der også lovkrav til emballagers sundheds- og miljømæssige kvalitet.

FØDEVAREKONTAKTMATERIALER SKAL ANVENDES KORREKT

Generelt er det ​vigtigt, at man sikrer en korrekt anvendelse af fødevareemballage. Både virksomheder og forbrugere bør følge brugsanvisninger for at sikre, at der ikke sker afsmitning på grund af forkert brug.

Fødevareemballage er som udgangspunkt kun godkendt til det, der var i originalemballagen, i den tid, produktet er holdbart til. – Selv om idéen om at genanvende brugt fødevareemballage er god, skal man være opmærksom:

  • Opbevarer du din varme suppe i en tom isbøtte kan du risikere, at der kommer afgivelse fra plastikken i maden fordi, at isbøttens anvendelsesformål er at opbevare en fed fødevare ved lav temperatur. Isbøtten er ikke nødvendigvis testet til at kunne opbevare varme eller syreholdige fødevarer.
  • En isterningebakke er ikke beregnet til varme væsker. Medmindre det er angivet som anvendelse på produktet, fx at en isterningebakke kan bruges til nedfrysning af små portioner babymos.
  • Affaldsposer bør ikke anvendes til at opbevare fødevarer i og toiletpapir kan ikke anvendes i stedet for køkkenrulle, hvis du eksempelvis skal opsuge fedt fra dit nystegte bacon. Det skyldes, at hverken affaldsposer eller toiletpapir er testet til fødevarer.

 

Kaffefiltre kan til gengæld godt anvendes som sugende papir, da det ligesom køkkenrulle er et fødevarekontaktmateriale og dermed beregnet til kontakt med fødevarer.

VAREFAKTA KONTROLLERER FØDEVAREKONTAKTMATERIALER

Som forbruger kan du finde Varefakta-kontrollerede fødevarekontaktmaterialer til brug i dagligdagen fx bagepapir, kaffefiltre, fryseposer, plastfilm, stanniol og madpapir. Varefakta har tjekket, at alle krav er opfyldt. Vi udfører bl.a. test for migration af farlige stoffer og kontrollerer, at vi har alle nødvendige sikkerhedsdatablade og at dokumentationen er i orden.

Varefakta udtager Varefakta-kontrollerede fødevarekontaktmaterialer til stikprøvekontrol med det formål at vise, om Varefaktas minimumskrav er opfyldt, og om der er overensstemmelse mellem deklarationens oplysninger og varen.

GÅ EFTER GLAS- OG GAFFELSYMBOLET, NÅR DU SKAL FINDE DEN RETTE EMBALLAGE TIL DINE FØDEVARER

Er glas- og gaffelsymbolet på din emballage, så har den ansvarlige virksomhed vurderet, at den emballage eller genstand, som symbolet er sat på, opfylder kravene til fødevarekontaktmaterialer.

Symbolet behøves dog ikke at sættes på produkter, hvor det er indlysende at det er til mad og drikke – eksempelvis et glas.

Man kan også gå efter teksten ”Egnet til fødevarer” da det enten kan være tekst og/eller glas- og gaffelsymbolet som viser at det et godkendt til kontakt med fødevarer.

Du kan læse mere om:

hands of a young girl put clothes in the washing machine drum
Vaske- og plejesymboler

Forstå vaskesymboler og plejeanvisningerne på tekstiler med Varefaktas oversigt.

man-with-sport-nutrition-picture-id672627592
Kosttilskud

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue markedet af kosttilskud, som man køber til sig selv og sin familie.

Barnevognssele
Barnevognsseler

Varefakta-mærkede barnevognsseler skaber ekstra tryghed for både forældre til små børn og producenter af barnevognsseler.