7 gode grillråd før du tænder op
1
Hvis du skal grille en hel steg skal du bruge briketter, der holder temperaturen tre til fire gange så længe som kul. Briketter er et blandingsprodukt, der består af knust kul blandet, formet og presset med f.eks. majsmel. Briketter giver den mest jævne varme.

2
Grillkul er til gengæld udmærket til enkelte kødstykker som bøffer samt grøntsager. Kul giver kødet en mere røget smag, hvilket hænger sammen med det højere træindhold f.eks. fra nåletræ eller løvtræ. Til gengæld fuser det hurtigere ud.

3
Brændtiden, som bør fremgå af varens deklaration, angiver hvor længe kullet kan holde en temperatur på 180 grader. Der er stor forskel på briketter og grillkul.

4
Deklarationen bør angive den mængde af aske, der er tilbage efter afbrændingen, og den må højst være 18 % for briketter og 8% for kul. Der er ikke meget ved at komme hjem med en pose aske.

5
Og nu vi er ved talværdierne, så oplyser deklarationen også om bundet kulstof, som siger noget om evnen til at afgive varme. Det bundne kulstof skal udgøre mindst 60 % for briketter og mindst 75 % for grillkul. Man kan altså helt enkelt sige, at jo mere kulstof, des bedre produkt.

6
Du kan finde størrelsen på briketter i deklarationen, og det er, fordi både kul og briketter virker bedst, når de har en vis størrelse. Mange meget små stykker kul og briketter har lav brændtid, derfor opererer Varefakta med minimumskrav.

7
Brændværdi er en frivillig oplysning, som kun er med, hvis producenten ønsker det. Brændværdi måles i kilojoule pr. kilo. Jo højere tallet er, des større er brændværdien.

Du kan læse mere om:

Forstå vaskesymboler og plejeanvisningerne på tekstiler med Varefaktas oversigt.

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue markedet af kosttilskud, som man køber til sig selv og sin familie.

Varefakta-mærkede barnevognsseler skaber ekstra tryghed for både forældre til små børn og producenter af barnevognsseler.