Hvad betyder de forskellige ord og begreber i varedeklarationen på din mad?

Her på siden kan du finde masser af ny viden om brød, fisk, frugt, grøntsager, kaffe, te, slik, chokolade, kød, juice, kød, mel, olier og meget mere.

BRØD

Spis mad med fuldkorn, er et af Fødevarestyrelsens kostråd. Anbefalingen er mindst 75 gram om dagen for voksne. det kan du bl.a. få via fuldkornsbrød. Men ved du andet om brød? Bliv klogere på cerealier, malt, vallepulver, fuldkornslogoet og meget mere.

FISK

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser spiser 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fede fisk. Men  hvad ved du mere om fisk? Læs med og lær mere om MSC-mærket, havbrug og bløddyr.

FØDEVARER

Ved du hvad drænet vægt betyder, hvad forskellen er på kJ og kcal samt hvad definitionen af helkonserves er?

FRUGT OG GRØNTSAGER

Ikke ret mange frugter og grøntsager skal mærkes på samme måde som andre færdigpakkede fødevarer. Der er dog fortsat meget at lære om alverdens frugt og grønt.

KAFFE OG TE

Java er en smagstype af kaffe overvejende robustatypen, der dyrkes på de indonesiske øer og hvid te stammer fra tebusken Camellia Sinesis, men bladene plukkes inden blomsterne er sprunget ud i det tidlige forår. Vil du lære mere, så kig med her.

KONFEKTURE, SLIK OG CHOKOLADE

Hvid chokolade er fremstillet af kakaosmør, mælk eller mælkeprodukter og sukker, og  indeholder mindst 20 % kakaosmør og mindst 14 % mælketørstof hvoraf mindst 3,5 % er mælkefedt[6]. Vil du også blive klogere på mørk og lys chokolade?

KØD OG KØDPRODUKTER

Har du lagt mærke til det lille ovale mærke på bagsiden af dine kødprodukter? Mærket skal bruges af detailvirksomheder og engrosvirksomheder, på animalske fødevarer. Mærkningen er en del af virksomhedens sporbarhed.

LÆSKEDRIKKE, JUICE OG SAFT

Frugtsaft er et produkt, hvor saften presses ud af frugten og ikke udsættes for en koncentreringsproces. Frugtsaft kan også betegnes frugtjuice. – men hvad er så koncentreret frugtsaft og frugtsaft fra koncentrat?

MÆLKEPRODUKTER

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

MEL

Mandelmel, rugmel, sigtemel, semuljemel, fulkornshvedemel, grahamsmel og durumhvedemel. Ved du hvad forskellen er på de mange forskellige melsorter og typer?

OLIE OG FEDTSTOFFER

De officielle kostråd sætter fokus på fedt ved bl.a. at sige, at man skal vælge planteolier, fx raps- og olivenolie, i stedet for hårde fedtstoffer, som fx smør og kokosolie, i madlavningen.

Du kan læse mere om:

hands of a young girl put clothes in the washing machine drum
Vaske- og plejesymboler

Forstå vaskesymboler og plejeanvisningerne på tekstiler med Varefaktas oversigt.

man-with-sport-nutrition-picture-id672627592
Kosttilskud

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue markedet af kosttilskud, som man køber til sig selv og sin familie.

Barnevognssele
Barnevognsseler

Varefakta-mærkede barnevognsseler skaber ekstra tryghed for både forældre til små børn og producenter af barnevognsseler.