Brød - hvad betyder ordene?

Cerealier

Kornprodukter af hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse og Sorghum[1]. Det kan være hele kerner, gryn og mel, men også bagværk, pasta og visse morgenmadsprodukter[2].

Dextrose

Simpel sukkerart, også kaldet glukose eller druesukker[3].

Frisk brød

Brød der som udgangspunkt sælges inden for 1 døgn fra fremstillingstidspunktet[4].

Fuldkorn

Betyder at hele kernen af kornet (kerner, endosperm og klid) anvendes; kernen kan være formalet, knækket el. lign., men bestanddelene skal indgå i samme forhold som i den intakte kerne[5].

Fuldkornslogo

Viser at brødet lever op til kriterier sat af fuldkornspartnerskabet, iht. mængde af fulkorn. Desuden er der krav til mængden af fedt, sukker, salt og kostfiber. Hvis et produkt har fuldkornslogo skal det angives hvor mange gram fuldkorn produktet indeholder[6]. Læs mere om Fuldkornslogoet og de mange andre mærker, du kan finde på dine varer i supermarkedet her.

Malt

Spiret korn som derefter er tørret. Under spiringen omdannes en del af kornets stivelse til sukkerarter, primært maltose[7]. Det bruges ved brødbagning som f.eks. bygmaltmel.

”Pakket i beskyttende atmosfære”

Betyder at brødet er pakket i en særlig luftart, der erstatter atmosfærisk luft, der giver længere holdbarhed[9].

Salt tilsat jod

Det salt, der anvendes i brød og bagværk, som markedsføres i Danmark, skal være tilsat jod[10].

Surdej

Dej baseret på vand og hvedemel eller rugmel, med gær- og bakteriekultur, der bruges som hævemiddel og smagsgiver i brød[11].

Spelt/emmer/enkorn:

Gamle hvedesorter, også kaldet ”urhveder”. De har generelt et højere indhold af protein sammenlignet med almindelig brødhvede[12].

Valle

Den vandig opløsning der udskilles ved fremstilling af ost. Indeholder omkring 90 % vand, og derudover protein, laktose (mælkesukker), B-vitamin og salte[13].

Vallepulver

Inddampet valle, med koncentrering af næringsstoffer fra vallen[14]

[1] http://www.gastrolex.dk

[2] https://denstoredanske.lex.dk

[3] Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon

[4] Fødevarestyrelsen.dk

[5] Fødevarestyrelsen: Vejledning om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 2019

[6] Fuldkornspartnerskabet: Fuldkornslogomanualen 2020

[7] http://www.gastrolex.dk

[8] http://www.gastrolex.dk

[9] Justesen et al. 2007: Fødevarer og kvalitet – råvarer og forarbejdning

[10] Fødevarestyrelsen.dk

[11] http://www.gastrolex.dk

[12] Justesen et al. 2007: Fødevarer og kvalitet – råvarer og forarbejdning

[13] Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon

[14] Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret!

Når du tilmelder dig nyheder fra Varefakta, giver du samtykke til at modtage artikler, gode råd, guides samt tips og tricks til forbrugerprodukter, som kan hjælpe dig til at foretage trygge indkøb i din hverdag.

Varefakta passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitikDu kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.