Læskedrikke, juice og saft - hvad betyder ordene?

Aspartam

Kunstigt sødestof (E 951), som søder næsten 200 gange så meget som sukker. Bruges hyppigt, som erstatning for sukker i energireducerede eller sukkerfrie fødevarer, som fx light sodavand. Ved indtagelse nedbrydes aspartam i kroppen til bl.a. phenylalanin som personer med Føllings sygdom (fenylketonuri/PKU) ikke kan nedbryde og derfor ikke må indtage fødevarer tilsat aspartam. Fødevarer som indeholder aspartam skal mærkes med advarslen ”Indeholder en phenylalanin-kilde”[1].

Cider

Gæret saft af æbler eller en blanding af æbler og pærer[2].

Ekstrakt

Udtræk fra fx en krydderurt eller en frugt. Kan bruges til at tilføre en fødevare smag eller duft[3].

Frugtsaft

Et produkt, hvor saften presses ud af frugten og ikke udsættes for en koncentreringsproces[4]. Frugtsaft kan også betegnes frugtjuice[5].

Koncentreret frugtsaft

Frugtsaft hvor en bestemt del af det naturlige vandindhold er fjernet. Ved salg til den endelige forbruger, skal mindst 50% af vandet være fjernet[6].

Frugtsaft fra koncentrat

Produkt hvor saften presses ud af frugten, som herefter koncentreres og senere tilsættes den fjernede mængde vand[7]

Frugtnektar

Ugæret produkt fremstillet ved tilsætning af vand med eller uden tilsætning af sukker og/eller honning til et af følgende definerede produkter: frugtsaft, frugtsaft fra koncentrat, koncentreret frugtsaft, vandekstraheret frugtsaft, dehydreret frugtsaft (frugtsaft i pulverform), frugtpure, koncentreret frugtpure og/eller en blanding af disse[8].

Glukosesirup

Tyktflydende koncentreret vandig opløsning af glukose, der anvendes som sødemiddel i levnedsmiddelindustrien bl.a. til fremstilling af læskedrikke. Glukosesirup indeholder ca. 70% glukose[9].

Glukose-fruktosesirup

Glukosesirup, hvor der indgår minimum 5 vægtprocent fruktose i tørstofform. Betegnes ”fruktose-glukosesirup” hvis andelen af fruktose er højere end andelen af glukose[10].

Juice

Se frugtsaft.

Limonade/lemonade

Læskedrik af frugtsaft (især citronsaft), sukker og vand[11].

 Light

Ernæringsanprisning der henviser til, at læskedrikken indeholder min. 30% mindre sukker eller 30% færre kalorier end andre sammenlignelige læskedrikke[12].

Læskedrik

 

Alkoholfri drik tilsat smagsstoffer og evt. farve[13]. Betegnelsen ”læskedrik” er ikke reguleret af lovgivningen. Drikke der ikke er underlagt nogle definitioner i fødevareloven, kan derfor anvende betegnelsen ”læskedrik”. Læskedrikke er fx produkter som sodavand, iste og energidrik.

Smoothie

Cremet drik af frugt eller bær blendet med f.eks. juice, yoghurt eller mælk[14].

Sodavand

Alkoholfri kulsyreholdig drik, tilsat smagsstoffer og evt. farvestof[15].

Sukkerfri

En betegnelse, der kan bruges om fødevarer, der indeholder op til 0,5 g sukkerarter (naturlige og tilsatte) pr. 100 g eller pr. 100 ml[16].

Sødestoffer/sødemidler

Sødestoffer bruges som erstatning for sukker, bl.a. for at reducere energiindholdet i fødevarer. Det er kun tilladt at bruge sødestoffer som er risikovurderet og godkendt af EU kommissionen og kun i nogle fødevarer i bestemte mængder. Sødestoffer brugt i fødevarer skal angives i ingredienslisten for fødevaren[17].

Produkter der indeholder sødestof skal mærkes med oplysning om dette tæt på varebetegnelsen[18].

Uden tilsat sukker

Anvendes om fødevarer der ikke indeholder tilsatte mono- eller disaccharider eller andre fødevarer der anvendes pga. deres sødende egenskaber fx frugt i smoothies. Hvis fødevaren har et naturligt indhold af sukkerarter, skal følgende sætning angives i mærkningen: ”med et naturligt indhold af sukker”[19].

Æblemost

Æblesaft af friske modne æbler. Oftest koldpresset og eventuelt filtreret. Pasteuriseres som regel for at forlænge holdbarheden[20].

[1] Sundhed.dk

[2] gastrolex.dk

[3] lf.dk (Landbrug & fødevarer)

[4] Fødevarestyrelsen: Vejledning om frugtsaft, februar 2016

[5] Fødevarestyrelsen: Vejledning om frugtsaft, februar 2016

[6] Fødevarestyrelsen: Vejledning om frugtsaft, februar 2016

[7] Fødevarestyrelsen: Vejledning om frugtsaft, februar 2016

[8] Fødevarestyrelsen: Vejledning om frugtsaft, februar 2016

[9] gastrolex.dk

[10] Bekendtgørelse nr. 529 af 18. juni 2003 om visse former for sukker

[11] ordnet.dk/ddo (den danske ordbog)

[12] Forordning 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer

[13] Ordnet: https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=l%C3%A6skedrikkene

[14] denstoredanske.lex.dk

[15] ordnet.dk/ddo

[16] Fødevarestyrelsen: Vejledning om ernærings- og sundhedsanprisninger, oktober 2019

[17] Foedevarestyrelsen.dk

[18] Forordning 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne

[19] Forordning 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer

[20] gastrolex.dk

Du kan læse mere om:

kosttilskud
Kosttilskud

For alle kosttilskud gælder, at de skal indeholde vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer med ernæringsmæssig og/eller fysiologisk virkning.

DanskVarefakta_Produkter_2686
Varedeklaration fra A til Z

Hvad fortæller ingredienslisten dig, hvad betyder drænet vægt og hvorfor er der tilsætningsstoffer i din leverpostej? Her kan du få et overblik over de mange forskellige informationer, du for eksempel kan finde på en pakke mysli med frugt og nødder.

Tasty chicken and vegetable shashlik roasting on on skewers over hot grill in countryside
7 gode grillråd før du tænder op

Briketterne holder varmen, men grillkul giver den bedste smag. – Hos Varefakta tester vi både briketter og kul og giver her syv gode råd, inden du inviterer til grillfest i haven.