Hvordan skal creme og kosmetik opbevares?

Dagcreme, mascara, solcreme, barberskum og hårkur. – Det er alt sammen kosmetik og hudplejeprodukter, du formentlig i større eller mindre grad har derhjemme.

Men hvor opbevarer du bedst produkterne for at sikre deres holdbarhed? 

Opbevarer du også cremer og kosmetik på badeværelset?

Mange af os har kosmetik og plejeprodukter stående på hylder eller gemt væk i skuffer og skabe på badeværelset. Det kan man også, men det er ikke det mest optimale sted at opbevare produkter som disse. Det skyldes at temperaturen er svingende under bad, og efterfølgende udluftning. Dette kan være med til at nedbryde ingredienserne og forkorte holdbarhedsdatoen.  

Child taking bath. Little baby in a bath tub washing hair with shampoo and soap. Kids playing with foam and water splashes. White bathroom with window. Clean kid after shower. Children hygiene.

Kølige temperaturer er ikke bedre!

Køleskabet er heller ikke det mest optimale sted at opbevare din solcreme eller natcreme. Kulden giver nemlig temperaturstigninger til produktet og mange flydende produkter bliver klumpede og faste, fordi fedtet og vandet i cremen skiller sig fra hinanden.   

Der er dog enkelte kosmetiske produkter, der skal opbevares på køl, men her er det et krav at det fremgår tydeligt af mærkningen om dette er tilfældet eller ej.   

Holdbarheden er bedst ved stuetemperatur og ikke i direkte sollys

De fleste plejeprodukter opbevares bedst ved stuetemperatur og ikke i direkte sollys, du kan derfor med fordel opbevare din creme i en skuffe i soveværelset. 

Husk altid at tjekke hvilken opbevaring, der anbefales til det produkt du har i hænderne. Som forbruger har du altid krav på at vide, hvis produktet kræver en særlig opbevaring.  

Du vil ofte møde anvisningerne: ”Opbevares ved stuetemperatur” og ”Må ikke opbevares i direkte sollys” på kosmetik og plejeprodukter.  Oplysningen ”Må ikke opbevares i direkte sollys” vil du typisk se på din solcreme, da vi har dette produkt med os ud i varmen på strandturen eller stående på legepladsen i børnehaven. 

Hvis solcremer opbevares ved stuetemperatur, er holdbarheden ifølge Sundhedsstyrelsen typisk to til tre år i uåbnet tilstand, og typisk 12 måneder efter åbning. Hvis solcreme derimod udsættes for høj varme, vil produktet miste sin virkning med tiden. Hvis solcremen er blevet beskidt, skifter farve eller lugter, skal den smides ud (SST.dk). 

Følg holdbarhedsanvisningen på produktet!

For at informere forbrugeren bedst muligt bør kosmetiske produkter ifølge Kosmetikforordningen forsynes med præcise og letforståelige angivelser af holdbarhedstid. Forbrugerne skal informeres om den dato, indtil hvilken det kosmetiske produkt bibeholder sin oprindelige virkning og forbliver sikkert.  

timeglas-symbol

Holdbarheden på plejeprodukter angives som mindsteholdbarhedsdato enten som ”Bør anvendes inden udgangen af 01-2023” eller med et timeglas-symbol. 

krukkesymbol

Når mindsteholdbarhedstiden er på over 30 måneder skal forbrugeren informeres om, hvor lang tid efter åbning det kosmetiske produkt kan anvendes uden skade for forbrugeren. Til dette anvendes krukkesymbolet med holdbarhed efter åbning fx 12M (12 måneder). 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret!

Når du tilmelder dig nyheder fra Varefakta, giver du samtykke til at modtage artikler, gode råd, guides samt tips og tricks til forbrugerprodukter, som kan hjælpe dig til at foretage trygge indkøb i din hverdag.

Varefakta passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitikDu kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.