Bløddyr
Hvirvelløse dyr der ofte har en kalkholdig skal. Eksempler er musling, snegl og blæksprutte[1].
Dybfrossen
Betyder at produktet uafbrudt har holdt en temperatur på -18 ºC eller derunder[3].
Fangstområde (FAO-område)
En opdeling af verdenshavene i områder, der anvendes til at beskrive hvor fiskene er fanget. Det er obligatorisk at angive det på visse fiskevarer og akvakulturvarer (fisk og skaldyr)[4].
Fiskeartens handelsbetegnelse
Det officielle danske navn for arten[5].
Latinsk navn (videnskabeligt navn)
Visse fiskevarer og akvakulturprodukter skal tilføjes det latinske navn for arten[6].
Helkonserves
Fødevarer der pakkes i hermetisk tætlukket emballage, og varmebehandles til over 110 °C. Dette sikrer en lang holdbarhed ved stuetemperatur[7].
Halvkonserves
Fødevarer der pakkes i hermetisk tætlukket emballage, og varmebehandles ved cirka 75 °C. Holdbarheden er begrænset i forhold til helkonserves, og produktet skal opbevares på køl[8].
Isglaseret
Indholdet er overtrukket med et beskyttende islag, ved dypning i vand f.eks. løsfrosne rejer[9].
Krebsdyr
Leddyr med to par antenner[10]. Eksempler er krabber og krebs. Krebsdyr er et allergen[11].
Omega-3 fedtsyrer
En gruppe af flerumættede fedtsyrer, der skal tilføres via kosten. Kilde til omega 3 fedtsyrer er fede fisk som fx makrel, sild og laks[12].
Optøet
Hvis produktet har været frosset og sælges optøet, skal dette angives[13].
Røget fisk
Betyder at fisken er behandlet med røg. Der findes både kold- og varmrøgning, hvilket adskiller sig ved temperaturen[14].
Saltet fisk
En måde at konservere fisk på og samtidig ændre smag og konsistens[15].
Sammensat fisk
Fiskevarer der kan give indtryk af at være fremstillet af et helt stykke fisk, men består af forskellige stykker sat sammen ved hjælp af andre ingredienser, skal i varebetegnelsen forsynes med angivelsen ”Sammensat af stykker af fisk”[16].
Produktionsmetode
På visse fiskevarer skal det fremgå af mærkningen om produktionsmetoden er saltvandsfiskeri, ferskvandsfiskeri eller opdræt. Fx ” Fanget i det nordøstlige Atlanterhav”, ”Fanget i ferskvand i Arresø i Danmark”, eller ”Opdrættet i Norge”[17].
Fiskeredskab
På visse fiskevarer, skal der angives den fiskeredskabskategori der er brugt til fangsten. Det kan fx være vod, trawl eller garn[18].
MSC logo
Logoet kan findes på vilde fisk der er certificeret af en tredjeparts certificerings organisation efter MSC’s fiskemiljøstandard for bæredygtigt fiskeri[19].
ASC logo
Logoet kan findes på opdrættet fisk, der er certificeret bæredygtigt[20].
Parasitter
Snyltere, der kan overføres fra fødevarer til kroppen. Rå fisk der anvendes til sushi, skal have været nedfrosset mindst et døgn før anvendelse. Formålet er at slå eventuelle parasitter ihjel[21].
Havbrug
Opdræt af fisk i havet ved hjælp af store cirkulære net der er forankret til havbunden[22].
Ferskvandsdambrug
Opdræt af fisk i anlæg hvor der anvendes ferskvand med afløb til vandløb, sø eller havet[23].
Tilsat vand
For fiskevarer og tilberedte fiskevarer der fremstår som en skive, portion af fisk, fiskefilet eller hel fisk skal varebetegnelsen indeholde en angivelse af forekomsten af tilsat vand, hvis det tilsatte vand er mere end 5% af produktets færdige vægt[24]. Tilsat vand til uforarbejdede fiskevarer og uforarbejdede toskallede bløddyr skal fremgå af ingredienslisten.