Aspartam
Kunstigt sødestof (E 951), som søder næsten 200 gange så meget som sukker. Bruges hyppigt, som erstatning for sukker i energireducerede eller sukkerfrie fødevarer, som fx light sodavand. Ved indtagelse nedbrydes aspartam i kroppen til bl.a. phenylalanin som personer med Føllings sygdom (fenylketonuri/PKU) ikke kan nedbryde og derfor ikke må indtage fødevarer tilsat aspartam. Fødevarer som indeholder aspartam skal mærkes med advarslen ”Indeholder en phenylalanin-kilde”[1].
Cider
Gæret saft af æbler eller en blanding af æbler og pærer[2].
Ekstrakt
Udtræk fra fx en krydderurt eller en frugt. Kan bruges til at tilføre en fødevare smag eller duft[3].
Frugtsaft
Et produkt, hvor saften presses ud af frugten og ikke udsættes for en koncentreringsproces[4]. Frugtsaft kan også betegnes frugtjuice[5].
Koncentreret frugtsaft
Frugtsaft hvor en bestemt del af det naturlige vandindhold er fjernet. Ved salg til den endelige forbruger, skal mindst 50% af vandet være fjernet[6].
Frugtsaft fra koncentrat
Produkt hvor saften presses ud af frugten, som herefter koncentreres og senere tilsættes den fjernede mængde vand[7].
Frugtnektar
Ugæret produkt fremstillet ved tilsætning af vand med eller uden tilsætning af sukker og/eller honning til et af følgende definerede produkter: frugtsaft, frugtsaft fra koncentrat, koncentreret frugtsaft, vandekstraheret frugtsaft, dehydreret frugtsaft (frugtsaft i pulverform), frugtpure, koncentreret frugtpure og/eller en blanding af disse[8].
Glukosesirup
Tyktflydende koncentreret vandig opløsning af glukose, der anvendes som sødemiddel i levnedsmiddelindustrien bl.a. til fremstilling af læskedrikke. Glukosesirup indeholder ca. 70% glukose[9].
Glukose-fruktosesirup
Glukosesirup, hvor der indgår minimum 5 vægtprocent fruktose i tørstofform. Betegnes ”fruktose-glukosesirup” hvis andelen af fruktose er højere end andelen af glukose[10].
Juice
Se frugtsaft.
Limonade/lemonade
Læskedrik af frugtsaft (især citronsaft), sukker og vand[11].
Light
Ernæringsanprisning der henviser til, at læskedrikken indeholder min. 30% mindre sukker eller 30% færre kalorier end andre sammenlignelige læskedrikke[12].
Læskedrik
Alkoholfri drik tilsat smagsstoffer og evt. farve[13]. Betegnelsen ”læskedrik” er ikke reguleret af lovgivningen. Drikke der ikke er underlagt nogle definitioner i fødevareloven, kan derfor anvende betegnelsen ”læskedrik”. Læskedrikke er fx produkter som sodavand, iste og energidrik.
Smoothie
Cremet drik af frugt eller bær blendet med f.eks. juice, yoghurt eller mælk[14].
Sodavand
Alkoholfri kulsyreholdig drik, tilsat smagsstoffer og evt. farvestof[15].
Sukkerfri
En betegnelse, der kan bruges om fødevarer, der indeholder op til 0,5 g sukkerarter (naturlige og tilsatte) pr. 100 g eller pr. 100 ml[16].
Sødestoffer/sødemidler
Sødestoffer bruges som erstatning for sukker, bl.a. for at reducere energiindholdet i fødevarer. Det er kun tilladt at bruge sødestoffer som er risikovurderet og godkendt af EU kommissionen og kun i nogle fødevarer i bestemte mængder. Sødestoffer brugt i fødevarer skal angives i ingredienslisten for fødevaren[17].
Produkter der indeholder sødestof skal mærkes med oplysning om dette tæt på varebetegnelsen[18].
Uden tilsat sukker
Anvendes om fødevarer der ikke indeholder tilsatte mono- eller disaccharider eller andre fødevarer der anvendes pga. deres sødende egenskaber fx frugt i smoothies. Hvis fødevaren har et naturligt indhold af sukkerarter, skal følgende sætning angives i mærkningen: ”med et naturligt indhold af sukker”[19].
Æblemost
Æblesaft af friske modne æbler. Oftest koldpresset og eventuelt filtreret. Pasteuriseres som regel for at forlænge holdbarheden[20].