Mælkeprodukter – hvad betyder ordene?

Acidophilus (Lactobacillus acidophilus)

Mælkesyrebakterie der sammen med andre mælkesyrebakterier indgår i syrnede (fermenterede) mælkeprodukter[1]. Anvendes betegnelsen Acidophilus skal produktet indeholde min. 10 mio. Lactobacillus acidophilus pr. ml. ved holdbarheds udløb[2].


Cremefraiche

Højpasteuriseret fløde, syrnet med mælkesyrebakterier[3] [4]. Det er kun tilladt at anvende betegnelsen »creme fraiche«, såfremt produktet indeholder mindst 18 pct. fedt[5]. Syrnet fløde med et lavere fedtindhold betegnes derfor blot Fraiche.


Fromage frais

Frisk ost som laves med osteløbe og/eller syrning af skummetmælk, delvis fjernelse af vallen, nedkøling og omrøring til en jævn konsistens. Fromage frais anvendes til dressinger, desserter, salater, saucer mm[6].


Fløde

Ikke syrnet mælkeprodukt med et fedtindhold på mindst 8 %. Fedtindholdet skal angives efter navnet fløde[7]. Fx. ”Fløde 13 %


Græsk yoghurt

Drænet yoghurt med en tykkere konsistent end almindelig yoghurt. Oftest med 2% eller 10% fedt. Nogle produkter tilsættes mælkeprodukter for at højne tørstofindholdet[8].


Homogenisering af mælk

Findeling af mælkens fedtpartikler der modvirker samling af fedt på mælkens overflade. Efter homogenisering er fedtkuglernes størrelse mindre, og de bliver jævn fordelt i mælken, som dermed er ensartet[9].


Kaffefløde

Flødeprodukt med 9-12 % fedtindhold[10].


Kakaomælk

Mælk tilsat kakao. Er produktet steriliseret, kan det betegnes “chokolademælk”[11].


Kaffefløde

Flødeprodukt med 9-12 % fedtindhold[10].


Kefir

Syrnet mælkeprodukt. Fremstillet af pasteuriseret, homogeniseret sødmælk eller letmælk tilsat en blanding af gærsvampe og mælkesyrebakterier[12].


Koldskål

Oprindeligt en sød, kold suppe fremstillet af frugt, vin eller øl. I dag er koldskål baseret på kærnemælk og ymer eller tykmælk, tilsat sukker, og evt. æg og citronsaft[13].


Kondenseret mælk

Sødmælk der er kogt ind med sukker til en tyk konsistens. Sælges på dåse og anvendes til desserter[14].


Identifikationsmærke (på mælkeprodukter)

Et kontrolnummer/mærke for virksomheden/mejeriet, der har fremstillet varen. Kontrolnummeret skal være på alle mælkeprodukter inden for EU.

Kontrolmærket skal være i en oval ramme, hvor der angives fremstillingsland, virksomhedens autorisationsnummer og en betegnelse for Fællesskabet.

Andre forkortelser for EU end EF (Det Europæiske Fællesskab) kan anvendes, fx bruger Tyskland ofte EG og Frankrig CE[15].


Smørbart blandingsprodukt

Smørbart fedtstof, fremstillet af smør tilsat vegetabilsk olie[16]. Tilsætning af olie gør, at det kan smøre på brødet lige fra køleskabet, modsat smør der vil være hårdt.


Kærnemælk

Pasteuriseret og homogeniseret skummetmælkeprodukt syrnet med mælkesyrebakterier der indeholder 0,3 % – 1 pct. Fedt[17] [18].


Gammeldags kærnemælk

Den aftappede vandfase ved fremstilling af smør[19].


Laktose

Mælkens kulhydrat, også kaldes mælkesukker[20].


Laktosefri

Produkter særligt beregnet til personer med laktoseintolerans, indholdet af laktose er højst 0,01 g laktose pr. 100 g[21].


Lav laktose/Laktosefattig

Produkter med højst 1 g laktose pr. 100 g[22].


Letmælk

Mælk med et fedtindhold på mindst 1,5 % og højst 1,8 %[23].


Madlavningsfløde

Flødetype, typisk med et fedtindhold på 8% eller 18% og tilsat hvedemel for at stabilisere og jævne madretter det tilsættes til[24].


Mælkeproteiner

Kasein og valleproteiner, der udgør hhv. ca. 3 % og ca. 0,5 % af komælk[25].


Mælkepulver (sødmælkspulver)

Helt inddampet mælk med et fedtindhold mellem 26 og 42 procent[26].


Mælkesukker

Se laktose.


Mælkesyrebakterier

Bakteriekulturer som f.eks. Lactobacillus og Streptococcus. Mælkesyrebakterier har det til fælles at de nedbryder sukker til bl.a. mælkesyre[27].


Ost

Mælkeprodukt, fremstillet ved udfældning af vanddelen (valle) vha. osteløbe og/eller syre, hvorved der opnås en tykkere konsistent[28]. Ost skal betegnes efter konsistens og modning eller med et karakteristisk navn fx Danbo. Varebetegnelsen skal ledsages af det totale indhold af fedt i procent, fx ”Danbo 27%”. Supplerende kan fedt i tørstof anføres, som fx 40+[29].


Osteløbe

En vandig opløsning af enzymer, som får mælk til at koagulerer (stivne), som kan forarbejdes videre til ost. Osteløbe blev tidligere udvundet fra kalvemaver, men er i dag ofte mikrobiel[30]. Osteløbe har også betydning for ostens smag ved nedbrydningen af protein[31].


Pasteurisering

En mild varmebehandling, med det formål at uskadeliggøre sygdomsfremkaldende mikroorganismer og opnå en længere holdbarhed[32]. Af hensyn til fødevaresikkerheden er der i Danmark krav om pasteurisering af mælk og bestanddele fra mælk, der indgår i forarbejdning af konsummælk og andre mejeriprodukter[33].


Piskefløde

Fløde med et fedtindhold på mindst 34 %[34].


Skummetmælk

Mælk med et fedtindhold på højst 0,5 %[35]. Sædvanligvis indeholder skummetmælk 0,1 % fedt[36].


Smør

Fedtholdigt produkt, fremstillet af fløde. Smør skal have et mælkefedtindhold på mellem 80 % og 90 %, et vandindhold på højst 16 % og et indhold af fedtfrit mælketørstof (i form af protein, laktose og mineraler[37]) på højst 2 %[38].


Sterilisering

Varmebehandling under tryg, som dræber alle tilstedeværende bakterier[39].


Surmælksprodukter

Mælkeprodukter, som ved hjælp af bakteriekulturer er syrnet, så produkterne får en mere fast konsistens, udvikler en række smags- og aromastoffer og opnår en længere holdbarhed[40].


Sødmælk

Mælk med et fedtindhold på mindst 3,5 %[41].


Skyr

Mælkeprodukt syrnet med mikrobielle kulturer, med højt indhold af protein (mindst 10 %) og et lavt indhold af fedt[42].


Tykmælk

Pasteuriseret sødmælk syrnet med mælkesyrekultur[43]. Skal have mindst 3,5 pct. fedt[44].


UHT-behandling

Står for ultra-høj temperatur. Det er en kraftig varmebehandling ved 130-150°C i 3-6 sekunder. Kun flydende produkter kan opvarmes så hurtigt[45]. Anvendes for at uskadeliggøre sygdomsfremkaldende bakterier og dermed forlænge holdbarheden af produktet. Et UHT-behandlet produkt kan opbevares uden for køleskabet, så længe det er uåbnet[46].


Valle

Vandig opløsning, der adskilles fra ostemassen ved fremstilling af ost. Valle indeholder 92-94 % vand, lidt protein, laktose, b-vitaminer og forskellige salte[47].


Ylette

Surmælksprodukt[48] med et fedtindhold mellem 1,5 og 1,8 %, og mindst 5,6 % protein[49].


Ymer

Surmælksprodukt[50] med et fedtindhold på mindst 3,5 %, og mindst 5,6 % protein[51].


Yoghurt

Surmælksprodukt syrnet med bakterierne Streptococcus thermophilus og Lactobacillus bulgaricus[52].


 

Kilder

2 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
3 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon
4 Den stor danske. Lex.dk
5 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
6 http://www.gastrolex.dk/
7 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
8 https://maelken.dk/
9 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
10 www.arla.dk
11 Forordning Nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne, artikel 26, stk. 2
12 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
13 http://www.gastrolex.dk/
14 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
15 Forordning (Nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer
16 Forordning Nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter
17 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
18 Mejeriforeningen (megeri.dk)
19 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
20 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
21 www.foedevarestyrelsen.dk
22 www.foedevarestyrelsen.dk
23 Forordning Nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter
24 www.arla.dk
25 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
26 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
27 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
28 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
29 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
30 www.gastrolex.dk
31 www.arla.dk
32 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
33 Vejledning nr. 9042 om fødevarehygiejne (Hygiejnevejledningen), januar 2021
34 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
35 Forordning Nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter
36 www.mejeri.dk/smag-madkultur/maelk/
37 https://denstoredanske.lex.dk/smør
38 Forordning Nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter
39 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
40 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
41 Forordning Nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter
42 www.foedevarestyrelsen.dk
43 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon
44 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
45 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon.
46 www.maelken.dk/
47 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon
48 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon
49 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
50 Lyhne og Kirkegaard 2006: Ernærings- og fødevareleksikon
51 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.
52 BEK nr. 1360 af 24/11/2016 om mælkeprodukter m.v.